DISTRIBUIȚI
wikipedia

Doi parlamentari ruşi au denunţat vineri tentative de amestec străin în alegerile prezidenţiale, informează AFP. Principala modalitate de ingerinţă constă în informaţii trunchiate în presa străină, au explicat ei.

Senatorul Andrei Klimov, şeful comisiei pentru apărarea suveranităţii din Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului Rusiei) a declarat agenţiei France Presse că se aşteaptă şi la alte tentative de a influenţa alegerile programate peste două luni. Klimov a insistat că au avut loc atacuri „masive, care devin sistematice” şi că străinătatea a încercat să se amestece în toate alegerile care au avut loc în Rusia după căderea URSS în 1991, conform agerpres.


Până acum, potrivit senatorului, au fost identificate „zece axe” de amestec în treburile interne ale Rusiei, mergând de la acţiuni prin intermediul „aşa-ziselor organizaţii neguvernamentale” şi până la politizarea inacceptabilă a sportului. AFP reaminteşte că Comitetul Internaţional Olimpic a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de Iarnă din februarie, din cauza dopajului sistematic. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că acuzaţiile sunt orchestrate de Statele Unite, pentru a afecta alegerile.

Citește și : Negocierile de pace de la Viena : Guvernul şi opoziţia din Siria au convenit asupra unui armistiţiu

Vicepreşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a legislativului), Piotr Tolstoi, a susţinut că opoziţia marginală din Rusia este prezentată disproporţionat în presa occidentală, ceea ce „bineînţeles că influenţează atitudinea generală faţă de alegeri, dacă unii încep să îl compare pe bloggerul (Alexei) Navalnîi cu liderul unui partid reprezentat în parlament”. Deputatul a condamnat şi prezentarea unor organizaţii de presă ruse, cum ar fi RT şi Sputnik, ca vectori de propagandă ai Kremlinului, care au încercat să influenţeze campania prezidenţială din 2016, din Statele Unite, şi pe cea din 2017, din Franţa.

În noiembrie anul trecut, reţeaua RT a fost obligată să se înregistreze în SUA ca agent străin, iar Rusia a ripostat printr-o lege care poate obliga orice organizaţie internaţională de presă care acţionează pe teritoriul său să se înregistreze la fel. Până acum, doar organizaţiile neguvernamentale din Rusia aveau această obligaţie, conform unei legi din 2012.

Tolstoi a insistat că „Rusia nu poate lăsa fără răspuns acţiunile împotriva jurnaliştilor în străinătate”. El a afirmat că „în Occident încă n-au înţeles toţi că nicio ţară din lume nu are dreptul moral de a da lecţii Rusiei. Dar când toţi vor fi înţeles, vom putea stabili relaţii bazate pe egalitate şi respect reciproc”.

Navalnîi – unul din cei mai importanţi opozanţi din Rusia – a convocat pentru duminică manifestaţii în întreaga ţară, pentru a denunţa „înşelătoria” alegerilor prezidenţiale, la care este împiedicat să participe din cauza unei condamnări penale.