DISTRIBUIȚI
(FILES) This file photo taken on May 16, 2012 shows former Bosnian Serb army chief Ratko Mladic siting at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague before the opening of his war crimes trial. Ratko Mladic, whose war crimes trial reaches a climax next week, is a former Serb army commander whose brutish leadership during Bosnia's 1990s conflict was blamed for the worst atrocities in Europe since World War II. The 74-year-old came to symbolise a barbaric plan to rid multi-ethnic Bosnia of Croats and Muslims, fuelled by the desire for a "Greater Serbia" that would establish an ethnically pure state. / AFP PHOTO / POOL / TOUSSAINT KLUITERS

Rusia a denunţat joi ca fiind ‘părtinitoare şi antisârbească’ recenta condamnare la închisoare pe viaţă pentru Ratko Mladic de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga, informează agerpres .

Această pedeapsă este în continuitatea ‘liniei politizate şi defectuoase ce a dominat activitatea TPIY de la început’, a declarat în cadrul unui briefing de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.


‘Această interpretare părtinitoare şi antisârbească a evenimentelor tragice care au avut loc în anii 1990 în fosta Iugoslavie, asupra cărora tribunalul s-a aplecat în mod artificial, nu numai că nu a ajutat la punerea în practică a principiului privind caracterul ineluctabil al unei pedepse pentru crime de război, ci şi a subminat restabilirea încrederii în Balcani’, a adăugat ea.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, care denunţă o ‘justiţie selectivă’, Tribunalul de la Haga ‘nu şi-a îndeplinit rolul în mod obiectiv’.

Supranumit ‘Măcelarul din Balcani’, Ratko Mladic a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de TPIY în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, şi crime împotriva umanităţii. În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat şi pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate. El a fost achitat de acuzaţiile de genocid în alte zone.

Citește și : Comisia Europeană a propus ca Uniunea Europeană să se doteze cu resurse operaţionale proprii