DISTRIBUIȚI
Europa Libera

Rusia a anunţat vineri că a declanşat o anchetă pentru ‘tentativă de asasinat’ asupra fiicei fostului agent dublu rus Serghei Skripal, victimă a otrăvirii alături de tatăl său, la 4 martie, în Marea Britanie, informează AFP, potrivit agerpres.

‘O anchetă pentru tentativă de asasinat asupra cetăţenei ruse Iulia Skripal (…), (tentativă) întreprinsă în Salisbury, Marea Britanie, a fost declanşată la 16 martie’, a anunţat într-un comunicat Comitetul de anchetă rus, organism plasat sub autoritatea directă a Kremlinului.


Citește și : Germania : Bundestagul respinge moţiunea AfD privind reforma care solicita un control frontalier mai strict

Victime ale otrăvirii, Iulia Skripal şi tatăl ei, fostul agent dublu rus Serghei Skripal, au fost spitalizaţi la 4 martie în stare critică la Salisbury, un mic oraş din sud-vestul Marii Britanii.

Londra consideră Rusia responsabilă de această otrăvire şi a anunţat o serie de sancţiuni împotriva Moscovei, care însă respinge ferm orice implicare a sa.

Autorităţile ruse au mai anunţat vineri declanşarea unei anchete şi asupra ‘uciderii’ lui Nikolai Gluşkov, exilat rus în Marea Britanie şi fost aliat al ex-oligarhului devenit opozant în exil Boris Berezovski, descoperit mort în circumstanţe neelucidate, luni la Londra. Potrivit mass-media ruse, trupul neînsufleţit al lui Nikolai Gluşkov avea semne de strangulare.

În urma acestui deces, poliţia britanică a subliniat într-un comunicat că ‘nu deţine dovezi conform cărora ar exista o legătură cu incidentul de la Salisbury’.

În aceste două cazuri, Comitetul de anchetă rus se declară ‘gata să coopereze cu organismele abilitate din Marea Britanie’.

Citește și : Kremlinul reacţionează după ce Londra l-a acuzat direct pe Putin pentru otrăvirea lui Skripal