DISTRIBUIȚI
dpa

Patru membri ai grupului contestatar rus Pussy Riot au fost arestaţi de Poliţie, luni, la Moscova, la scurt timp după eliberarea lor, aceştia fiind reţinuţi iniţial 15 zile pentru că au perturbat finala Cupei Mondiale, informează AFP, potrivit news.ro.

Un jurnalist de la AFP le-a văzut pe Veronika Nikoulchina, Olga Kouratcheva şi Olga Pakhtoussova sărbătorind eliberarea, înainte de a fi obligate să urce câteva secunde mai târziu într-o maşină de Poliţie.

Citeşte şi: Imaginile din sateliat arată că Phenianul pregăteşte rachete balistice


Autorităţile nu au furnizat nicio explicaţie presei.

Un al patrulea militant, Piotr Versilov, care ieşea dintr-un alt centru de detenţie moscovit, a scris pe Twitter că a fost reţinut de Poliţie şi condus în apropiere de stadionul Loujniki, locul unde grupul a dus după incidentul din finala Franţa-Croaţia.

„Ei (Poliţia, n.r) spun că ne vor plasa în arest la domiciliu în această noapte”, a scris el pe Twitter.

Olga Pakhtoussova a publicat şi ea un video pe Twitter din interiorul maşinii, în care afirmă că Poliţia le acuză de încălcarea legii privind întâlnirile publice, fără alte precizări.

Pe 23 iulie, un tribunal a respins apelul celor patru militanţi, reţinuţi pentru că au întrerupt partida Franţa-Croaţia, intrând îmbrăcaţi în uniforme de poliţişti pe gazon în finala Cupei Mondiale, din 15 iulie, care a avut loc în capitala Rusiei.

Toţi patru au fost găsiţi vinovaţi de a „încălca grav regulile de comportament ale spectatorilor” şi condamnaţi la 15 zile de închisoare cu interdicţia de a asista la evenimente sportive timp de trei ani.

Incidentul, survenit în minutul 53 al meciului, a avut loc în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin, precum şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi a preşedintei Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic.

Citeşte şi: Autorul atacului terorist din Manchester a fost salvat din Libia chiar de marina britanică

Grupul rus Pussy Riot a revendicat acest act, publicând o listă cu şase cereri prin care cereau eliberarea „prozonierilor politic” din Rusia, încetarea arestărilor din timpul manifestărilor paşnice şi „autorizarea concurenţei politice în ţară”.

Cea mai cunoscută acţiune a Pussy Riot a avut loc în februarie 2012 când mai mulţi membri au cântat un „imn-punk” împotriva lui Vladimir Putin, într-o catedrală din Moscova.

Trei membre ale grupului au fost condamnate în august 2012 pentru „huliganism motivat de ură religioasă”. Ekaterina Samoutsevitch a fost eliberată în octombrie 2012, în timp ce Nadejda Tolokonnikova şi Maria Alekhina au ispăşit 22 de zile din pedeapsă.