DISTRIBUIȚI
Service members of pro-Russian troops are seen atop of an armoured personnel carrier during Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 21, 2022. REUTERS/Chingis Kondarov

Rusia cucerește centrul orașului Lîman și înconjoară cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk, au recunoscut vineri oficialii ucraineni , informează mediafax.

Forțele ruse din estul Ucrainei au capturat centrul orașului Lîman, nod feroviar, și au încercuit cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk, au recunoscut vineri oficialii ucraineni, în timp ce forțele Kievului s-au retras în fața celei mai mari avansări a Moscovei din ultimele săptămâni, potrivit Reuters.


Citește și : Putin vrea să restaureze imperiul rus şi războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Ucraina a insistat asupra faptului că forțele sale încă rezistă ferm la noile linii de apărare din estul regiunii Donbas, în ciuda aparentelor avansuri rusești pe două dintre cele mai importante fronturi de acolo.

Reprezentanții separatiști proruși ai Moscovei au declarat că au în control complet Lîman, un nod feroviar pe care Rusia l-a atacat dinspre nord.

Oficialii ucraineni au recunoscut că Rusia a capturat cea mai mare parte a orașului. Dar Ministerul Apărării a declarat că forțele încă rezistau în nord-est și sud-vest, blocându-i pe ruși să avanseze spre Sloviansk, un oraș important aflat la o jumătate de oră de mers cu mașina la sud-vest.

Mai la est, forțele rusești au încercuit două treimi din orașul Sievierodonetsk, a declarat guvernatorul regional Luhansk, Serhiy Gaidai.

Orașul este cel mai estic centru major de populație încă deținut de Ucraina în Donbas, iar Rusia a încercat să captureze principala forță de luptă a Ucrainei în interiorul acestuia și în orașul Lîsîceansk, de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets. 90 la sută din clădirile din Sievierodonetsk au fost distruse, a declarat Gaidai.

Citește și : Armele au devenit cauza principală de deces în rândul tinerilor americani

 

Oleskiy Arestovych, un consilier al președintelui Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat în cursul nopții că Lipscani a căzut și că atacul rusesc bine organizat de acolo a arătat că armata Moscovei își îmbunătățește tacticile și operațiunile.

După ce au fost respinse din capitala Kiev în martie și de la periferia celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkov, la începutul acestei luni, forțele rusești organizează cea mai puternică înaintare din ultimele săptămâni în regiunea Donbas din estul țării.