DISTRIBUIȚI
tass

Proiectul de construcţie a unei catedrale ortodoxe într-un parc din Ekaterinburg a fost suspendat, a anunţat joi primarul acestui oraş rus după mai multe zile de proteste şi ciocniri în zona prevăzută pentru ridicarea lăcaşului de cult, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Astăzi am suspendat lucrările”, a declarat Aleksandr Vîsokinski, citat de agenţia publică TASS, adăugând că va fi organizat un sondaj de opinie pentru a determina viitorul proiectului.


Citește și : Trump doreşte un sistem de imigraţie bazat pe ‘merit’: Asta ne va face mai competitivi

„Municipalitatea va face un sondaj (…) Nu va fi un sondaj pe un eşantion de 100, 200 sau o mie de persoane. Va fi o alegere reprezentativă”, a mai spus el, potrivit unor imagini difuzate pe reţelele sociale.

Aleksandr Vîsokinski a făcut aceste declaraţii pe locul prevăzut pentru construcţia acestei catedrale, unde de la începutul săptămânii sute, chiar mii, de manifestanţi protestează cotidian.

Aceste intervenţii intervin la câteva ore după cele ale preşedintelui Vladimir Putin, care a făcut apel la conciliere şi a estimat că ar trebui „să se ţină cont” de opinia celor care se opun construcţiei acestei catedrale impozante, care urma să fie ridicată într-unul din puţinele spaţii verzi ale acestui oraş de peste un milion de locuitori.

Aceste manifestaţii, de o amploare rară pentru provincia rusă, au provocat ciocniri între opozanţii şi susţinătorii proiectului şi s-au soldat cu numeroase arestări. Miercuri seară, 70 de protestatari au fost arestaţi, potrivit poliţiei locale.

Citește și : SUA impun sancţiuni împotriva unui grup cecen şi a cinci indivizi în baza Legii Magniţki

Tensiuni au apărut în mai multe rânduri în ultimii ani din cauza proiectelor de noi biserici sau a transferurilor de clădiri către Patriarhia ortodoxă rusă, care dispune de o influenţă considerabilă. Biserica afirmă că noi lăcaşuri de cult sunt necesare după distrugerea a numeroase dintre ele în timpul perioadei sovietice.