DISTRIBUIȚI
Daily Star

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a salutat decizia Coreei de Nord de a suspenda testele sale nucleare şi balistice, estimând că aceasta constituie „o şansă pentru dezescaladarea tensiunilor”, informează agenţia de presă Interfax, preluată de dpa, conform agerpres.

Diplomatul rus Kosaciov a salutat această decizie într-o postare pe contul său de Facebook, adăugând totodată că Phenianul ar trebui să adere la Tratatul de Neproliferare Nucleară, iar SUA ar trebui să dea semnale clare de detensionare.


Citește și : Teheranul are pregătite contramăsuri „aşteptate şi neaşteptate” pentru cazul în care SUA se vor retrage din acordul nuclear iranian (Hassan Rohani)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord. „Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap.

Preşedintele american Donald Trump a salutat la scurt timp această decizie a Coreei de Nord, reacţionând prin modalitatea sa predilectă, o postare pe contul său de Twitter: „Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate Testele Nucleare şi să închidă un poligon important de testare. Acestea sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru Lume – mare progres! Aştept cu nerăbdare Summitul nostru”, a notat Trump.

Citește și : Fâşia Gaza : Patru palestinieni au fost uciși de armata israeliană în timpul protestelor de vineri

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie.