DISTRIBUIȚI

Un tribunal militar rus l-a condamnat joi în lipsă, la şase ani de închisoare, pe fostul ministrul ucrainean al apărării Anatoli Griţenko (foto), pentru apeluri de comitere a unor acte teroriste în Rusia, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

Acesta a condus Ministerul Apărării al Ucrainei între anii 2005 şi 2007, cu mult timp înaintea anexării Crimeei de către Rusia şi declanşării conflictului armat din estul separatist prorus al Ucrainei. Între 2007 şi 2014 el a fost membru al parlamentului de la Kiev.


Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

Dosarul penal împotriva lui Anatoli Griţenko, în vârstă de 62 de ani, a fost deschis în Rusia în urma unor declaraţii făcute de acesta la televiziunea ucraineană între anii 2014 şi 2017.

El a spus în 2014 că ruşii trebuie să sufere pierderi la fel ca ucrainenii din Donbas, zona din estul Ucrainei ce cuprinde provinciile separatiste proruse, şi a îndemnat să fie furate şinele de cale ferată pentru a face să deraieze trenurile ruseşti care transportă echipamente militare.

Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

Trei ani mai târziu, Griţenko a lansat un nou apel pentru acte de sabotaj, sugerând să fie dinamitate camioanele şi alte vehicule ruseşti.