DISTRIBUIȚI
Variety

Cineastul ucrainean Oleg Sentsov, care este condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia pentru „terorism”, a început greva foamei cerând eliberarea „prizonierilor politici” ucraineni reţinuţi în ţară, a anunţat avocatul său miercuri, citat de AFP, potrivit news.ro .

Opozant al anexării Crimeii de către Rusia în martie 2014, Oleg Sentsov şi militantul ecologist ucrainean Alexandre Koltchenko au fost condamnaţi în august 2015 pentru „terorism” şi „trafic cu arme”.


Citește și : Rusia își apără dreptul a de a construi Podul Crimeii

„Eu, Oleg Sentsov, cetăţean ucrainean condamnat pe nedrept de un tribunal rusesc şi aflat în prezent în închisoare în oraşul Labytnangi, încep de astăzi greva foamei”, a anunţat cineastul într-o scrisoare publicată pe site-ul Mediazona.

„Singura mea cerinţă pentru a înceta (greva foamei, n.r) este eliberarea tuturor prizonierilor politici de pe teritoriul rusesc”, a adăugat el.

Potrivit avocatului său, Sentsov consideră că 64 „prizonieri politici” ucraineni sunt în prezent reţinuţi în Rusia, în afară de cazul lui.

Arestat în mai 2014 la domiciliul său din Crimeea, Sentsov a fost acuzat că a coordonat activităţile unui grup ultranaţionalist ucrainean care pregătea să atace organizaţii proruse şi infrastructuri din peninsulă.

Citește și : Berlusconi are iar probleme cu legea. Acum este judecat pentru corupere de martori

Procesul lor, calificat drept „stalinist”, de către ONG-ul Amnesty International, a fost denunţat şi de către Kiev, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

„Îndemn comunitatea internaţională să continue să pună presiune pe Kremlin până când prizonierii politici ucraineni îşi vor putea revedea familiile lor cât mai curând posibil”, a reacţionat preşedintele ucrainean Petro Poroshenko pe Twitter.