DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Rusia a avertizat miercuri împotriva vânzărilor de armament modern Ucrainei, după ce armata ucraineană a utilizat pentru prima oară o dronă de atac de fabricaţie turcească în zona de conflict din estul Ucrainei, relatează EFE şi portalul ucrainean Cenzor.net, potrivit agerpres

„Noi, într-adevăr, avem relaţii speciale cu Turcia, dar în cazul dat, din păcate, se confirmă temerile noastre că furnizarea unor astfel de arme armatei ucrainene ar putea duce la destabilizarea situaţiei pe linia de contact”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă zilnică.


Citește și : China vorbeşte despre deschidere, dar senzaţia este că se închide

Statul Major General ucrainean a comunicat marţi că o dronă turcească de tip Bayraktar a fost utilizată pentru prima oară într-o operaţiune de luptă, în cursul căreia a detectat o baterie de tunuri de artilerie a separatiştilor proruşi care trăgeau asupra poziţiilor armatei ucrainene, şi a distrus unul dintre ele.

Armata ucraineană a difuzat o înregistrare video cu acest atac în care se poate vedea impactul unui proiectil lansat asupra unui tun de artilerie.

„De îndată ce astfel de arme cad în mâinile armatei ucrainene, ele pot fi folosite potenţial în această regiune a Ucrainei şi asta nu duce decât la destabilizare”, a afirmat Peskov, adăugând că folosirea armelor turceşti „nu poate contribui la reglementarea problemei interne ucrainene”.

Serviciul de presă al forţelor armatei ucrainene a declarat că drona nu a trecut linia de contact din Donbas.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a indicat că Moscova „verifică” informaţia, căci „este foarte greu de ştiut ce este ce este adevărat şi ce este ficţiune” în declaraţiile guvernului ucrainean.

Lavrov, care a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean Chung Eui-yong, în finalul convorbirilor purtate la Moscova, a afirmat că, „potrivit primelor date, nu s-au înregistrat victime în urma acestui prim presupus atac cu Bayraktar” în Donbas.

Citește și : Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA

În 2018, Ucraina a achiziţionat 6 drone Bayraktar TB2 de la Turcia, intenţionând să cumpere alte 48 de astfel de dispozitive în viitorul apropiat.

La 14 decembrie 2020, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat semnarea unui acord cu Turcia privind producţia de corvete şi drone de atac pentru nevoile armatei naţionale.