DISTRIBUIȚI

Aderarea Republicii Macedonia de Nord la NATO va destabiliza Peninsula Balcanică, a avertizat reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat ziarului Izvestia, preluat joi de MIA, potrivit agerpres.

„Ne dăm seama că întreaga escapadă cu Acordul de la Prespa a fost planificată de dragul implicării mai rapide a Macedoniei în NATO. Situaţia ni se pare destul de clară: ţara este împinsă în alianţă. Acest lucru are un efect negativ asupra securităţii europene şi a stabilităţii în regiunea Balcanilor”, a susţinut Cijov.


Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

Diplomatul rus a mai apreciat că redenumirea fostei republici iugoslave s-a făcut cu încălcarea Constituţiei macedonene, în ciuda afirmaţiei preşedintelui macedonean, şi pe baza unui referendum a cărui valabilitate nu a fost confirmată.

„Extinderea NATO este o tentativă de a face faţă provocărilor secolului al XXI-lea cu mijloace şi mecanisme gândite la mijlocul secolului al XX-lea, într-o epocă diferită şi cu obiective diferite”, a afirmat Cijov.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

În urma acordului de la Prespa, încheiat în iunie 2018 de premierii grec şi macedonean, Alexis Tsipras, respectiv Zoran Zaev, fosta republică iugoslavă Macedonia şi-a schimbat denumirea oficială în Republica Macedonia de Nord. Compromisul a determinat Grecia să nu se mai opună primirii ţării vecine în Alianţa Nord-Atlantică.