DISTRIBUIȚI

Autoritățile din Rusia au arestat un expert în domeniul spațial, angajat Roskosmos, suspectat că a dat unei țări din NATO informații secrete privind rachetele hipersonice rusești, relatează BBC, potrivit mediafax.

Victor Kudryavtsev, în vârstă de 74 de ani, a fost premiat de mai multe ori pentru performanțele sale în domeniul spațial. Acesta riscă să fie condamnat la 20 de ani de închisoare.


Vezi şi: Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Suspectul este în custodia autorităților din Moscova, au declarat reprezentanții agenției Roskosmos.

Omul de știință este suspectat că este spion pentru o țară din NATO și că a dat informații secrete despre rachetele hipersonice care zboară cu o viteză mai mare de cinci ori decât viteza sunetului, denumite Mach 5.

Serviciul de Securitate Federal din Rusia a făcut vineri mai multe percheziții la un centru de cercetare al agenției spațiale de stat Roskosmos, în urma suspiciunii privind scurgerea de informații despre noile arme hipersonice către statele occidentale.

Aproximativ zece angajați ai subsidiarei TsNIIMash au fost investigați în urma suspiciunii de cooperare cu serviciile speciale occidentale. TsNIIMash este o subsidiară științifică a Roskosmos, care se ocupă de programele spațiale rusești.

Citeşte şi: Hackerii ruşi au spart reţelele americane de electricitate (WSJ)

De asemenea, și biroul unuia dintre directori a fost percheziționat. În cadrul investigației, Serviciul Federal din Rusia a percheziționat și mai multe birouri al Corporației Spațiale din Moscova.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut publice joi mai multe videoclipuri cu sistemele de rachete hipersonice.

Un eveniment asemănător a avut loc în anul 2016, când un angajat TsNIIMash, Vladimir Lapygin a fost condamnat pentru trădare. Un grup de oameni de știință, printre care și Victor Kudryavtsev, au semnat o scrisoare comună de susținere.