DISTRIBUIȚI
Firstpost

Mii de susţinători ai liderului opoziţiei din Rusia, Alexei Navalny, au protestat duminică în ‘ntreaga ţară faţă de planurile guvernului de a creşte vârsta de pensionare, iar OVD-Info, o grupare pentru apărarea drepturilor omului, a comunicat că 291 de persoane au fost arestate, scrie Reuters, potrivit news.ro .

OVD-Info a informat că 291 de susţinători ai lui Navalny, aflat în închisoare, au fost reţinuţi de poliţie în 19 oraşe, inclusiv unii consilieri ai lui Navalny.


Citește și : Trump salută defilarea militară fără rachete balistice intercontinentale din Coreea de Nord

La Moscova, în ciuda faptului că autorităţile nu au oferit autorizaţie protestului, în jur de 2.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Puşkin pentru a protesta.

Unii dintre ei au scandat „Rusia va fi liberă” şi „Putin este un hoţ”. Poliţia le-a ordonat să părăsească piaţa sau vor fi puşi sub acuzare. Unii dintre ei au mărşăluit apoi prin centrul Moscovei înainte de a fi opriţi de poliţie.

Deşi protestele erau despre pensionare, mulţi dintre participanţi erau tineri. „Am venit aici ca să protestez faţă de reforma vârstei de pensionare, trebuie să locuiesc în această ţară şi să am speranţă pentru viitor”, a declarat Nikolai Borodin, în vârstă de 22 de ani.

Din cauza acestor schimbări la vârsta de pensionare, popularitatea preşedintelui Vladimir Putin a scăzut cu 15%.

Navalny plănuia să conducă protestul din Moscova de duminică, dar a fost condamnat luna trecută la 30 de zile de închisoare pentru că a încălcat legile privind protestele. Navalny a precizat că decizia a avut ca scop oprirea protestelor.

Citește și : Kabul: Șapte morți și 24 de răniți în urma unui atentat sinucigaş la comemorarea asasinării lui Massoud

După ce a fost modificată de Putin, reforma va ridica vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani la bărbaţi şi de la 55 la 60 de ani la femei.

Speranţa de viaţă în Rusia este de 66 de ani pentru bărbaţi şi 77 pentru femei.