DISTRIBUIȚI
CC0

Rusia aplică măsuri preventive stricte pentru a proteja de coronavirus pe viitorii ocupanţi ai Staţiei Spaţiale Internţionale (ISS), a anunţat miercuri Centrul de Instruire pentru Cosmonauţi (CPC), citat de EFE, potrivit agerpres.

Echipajul capsulei Soyuz MS-17, care va pleca spre ISS pe 9 aprilie, va fi supus „unor controale stricte” la sosirea pe cosmodromul Baikonur, pe 24 martie, a anunţat Vladimir Matveev, director adjunct al departamentului medical al CPC.


Citește și: Polonezii dau dovadă de solidaritate în fața pandemiei de coronavirus

„Vor fi restricţionate toate reuniunile importante, inclusiv întâlnirile tradiţionale”, a declarat el pentru agenţia TASS.

Matveev a precizat că deşi unele reuniuni programate vor avea loc, ele se vor desfăşura fără prezenţa echipajului principal, ai cărei membri vor rămâne tot timpul în carantină.

Contactele cu cosmonauţii ruşi Anatoli Ivanishin, Ivan Vagner şi astronautul NASA Christopher Cassidy, precum şi cu specialişti care îi vor însoţi în această perioadă de izolare, se vor efectua printr-un despărţitor de sticlă.

Directorul Centrului de Instruire pentru Cosmonauţi, Pavel Vlasov, a subliniat că membrii echipajului au fost nevoiţi să renunţe la unele tradiţii, prealabile lansării capsulelor Soyuz, ca urmare a măsurilor implementate în vederea stopării răspândirii noului tip de coronavirus.

Citește și: Republica Moldova anunță primul deces provocat de COVID-19

Prin urmare, în aşteptarea plasării în carantină la centrul CPC din Oraşul Stelelor, în afara Moscovei, membrii viitoarei misiuni pe ISS nu vor trece de zidurile Kremlinului pentru a vizita mormântul primului cosmonaut din istorie, Iuri Gagarin.

Potrivit celor mai recente statistici, Rusia înregistrează 114 cazuri de COVID-19 pe teritoriul său, din care aproape jumătate au fost raportate la Moscova.