DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Submarinul nuclear strategic rus din clasa Borei-A (proiectul 955A) ‘Cneazul Vladimir’ a testat cu succes o rachetă balistică ‘Bulava’, a anunţat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă Xinhua şi TASS, potrivit agerpres.

Racheta – cel mai nou model de rachetă cu combustibil solid – a fost lansată în timp ce submarinul se afla în imersiune în Marea Albă, lovind o ţintă în zona Kura, Peninsula Kamceatka, în extremitatea estică a Rusiei, se arată într-un comunicat al ministerului.


Citește și : Macron efectuează săptămâna viitoare a doua sa vizită oficială în China

Zborul rachetei a decurs în mod normal, iar ogivele sale false au atins ţinta în intervalul de timp stabilit.

Submarinele din clasa Borei-A, capabile să transporte până la 16 rachete balistice intercontinentale ‘Bulava’ fiecare, reprezintă o versiune îmbunătăţită a navelor anterioare din clasa Borei, caracterizându-se prin faptul că sunt aproape nedetectabile. Aceste submarine ar urma să constituie baza forţelor nucleare strategice navale ruse.

Citește și : Riscul unui Brexit fără un acord încă există, avertizează Barnier

Patru submarine din clasa Borei-A au fost construite până în prezent. Submarinul ‘Iuri Dolgoruki’ face parte din Flota rusă Nordului, în timp ce ceilalte două – ‘Aleksandr Nevski’ şi ‘Vladimir Monomah’ – servesc în Flota rusă din Pacific.

Submarinul ‘Cneazul Vladimir’ a fost lansat la apă în 2017 şi se află în fază de testare pe mare.