DISTRIBUIȚI
Christian Science Monitor

Deputaţii parlamentului regional din Sverdlovsk (Ural) au anulat marţi alegerile directe pentru funcţia de primar al oraşului Ekaterinburg, capitala regiunii şi al patrulea ca mărime din Rusia, cu scopul de a-l îndepărta pe actualul edil, un critic liberal al Kremlinului, sprijinit de mii de susţinători care au manifestat luni, potrivit ziarului francez Liberation, scrie agerpres.

Astfel, primarul acestui oraş de 1,5 milioane de locuitori din Ural nu va mai fi acum ales prin vot direct, ci de către deputaţii locali.


Citește și : Peste un milion de semnături pentru o petiția ‘Minority SafePack’ în cadrul UE

Mai multe mii de persoane s-au adunat luni la Ekaterinburg pentru a cere menţinerea alegerilor directe, în timp ce primarul actual, Evgheni Roizman, a denunţat o ‘ofensivă directă la adresa locuitorilor’ acestui oraş.

Evgheni Roizman, ales primar al Ekaterinburgului în 2013 pentru un mandat de cinci ani, a fost singurul responsabil rus care a criticat în public politica preşedintelui Vladimir Putin şi l-a susţinut deschis pe principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

Roizman, devenit celebru pentru lupta sa împotriva drogurilor prin metode controversate, a asigurat că nu are intenţia să candideze pentru un nou mandat pentru că este sigur că propria sa candidatură nu va fi nici măcar luată în considerare de către deputaţi.

De la accederea sa la putere acum 18 ani în Rusia, Vladimir Putin a instituit un control cvasitotal al Kremlinului asupra regiunilor din Federaţia Rusă. Putin a fost reales în martie pentru al patrulea mandat prezidenţial, prevăzut pentru o durată de şase ani.

Citește și : În Crimeea intră în funcţiune noi staţii radar rusești 55J6M ‘Nebo-M’