DISTRIBUIȚI
112.International

Rusia nu va trimite reprezentanţi în cadrul misiunii de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina din 31 martie, a indicat vineri Ministerul rus de Externe, invocând ”motive de securitate”, relatează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, MAE rus a precizat că autorităţile ucrainene au refuzat să acrediteze cetăţeni ruşi care urmau să sosească în Ucraina în cadrul misiunii Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) pentru monitorizarea apropiatelor alegeri prezidenţiale din Ucraina.


Citește și : Partidul Laburist va cere un nou referendum dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat

”În aceste condiţii, partea rusă, din motive de securitate pentru reprezentanţii noştri în misiunea de observatori a ODIHR, a decis să nu-i trimită în Ucraina”, a declarat ministerul.

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a trimis o scrisoare către ODIHR în ianuarie în care a făcut apel la respingerea cererilor din partea misiunii ruse de monitorizare pentru alegerile din 31 martie.

Joi, Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care interzice prezenţa observatorilor ruşi la monitorizarea alegerilor din Ucraina.

Directorul ODIHR, Ingibjorg Solrun Gisladottir, a trimis o scrisoare Ministerului ucrainean de Externe în care şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia autorităţilor locale de a le interzice cetăţenilor ruşi să ia parte la misiunea de observatori ai ODIHR.

Moscova consideră refuzul Kievului drept o încălcare grosolană a obligaţiilor internaţionale, potrivit comunicatului.

În opinia Rusiei, demersul Ucrainei afectează imaginea ODIHR, care se consideră drept gardianul standardului ideal al principiilor de monitorizare a alegerilor.

Citește și : Merkel: Statele membre UE au ajuns la un acord privind reglementarea proiectului Nord Stream 2

Potrivit MAE rus, absenţa observatorilor ruşi din aceste misiuni de monitorizare ridică semne de întrebare în legătură cu transparenţa şi obiectivitatea rezultatelor apropiatelor alegeri prezidenţiale din Ucraina.