DISTRIBUIȚI
Reuters

Rusia a contestat joi informaţiile potrivit cărora un grup rusesc ar fi fost dispus în 2017 să sprijine Catalonia din punct de vedere economic şi militar în cazul în care militanţii separatişti ar fi declarat independenţa provinciei, afirmând că aceste informaţii „frizează absurdul”, relatează EFE, scrie agerpres.

„Aceste informaţii se bazează exclusiv pe declaraţiile reprezentanţilor forţelor separatiste care sunt urmăriţi în justiţie”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, într-o conferinţă de presă.


Citește și : Egalitatea de gen mai are mult de aşteptat în Europa

Moscova înţelege că „aceştia sunt gata să facă tot felul de declaraţii, chiar şi cele mai incredibile şi cele mai absurde, cu scopul de a internaţionaliza procesul prin toate mijloacele”, a afirmat Zaharova, adăugând că aceştia ar încerca, de asemenea, să „atragă mai puternic atenţia opiniei publice internaţionale cu privire la confruntarea lor cu statul spaniol”.

„Calculul lor este de înţeles. Aparent, menţionarea ţării noastre în acest context se înscrie cât se poate de bine în propaganda antirusă care proliferează în ultimii ani în Occident şi ar trebui, potrivit separatiştilor, să pară credibilă”, susţine reprezentanta diplomaţiei ruse, care îşi exprimă surprinderea că presa spaniolă a putut să creadă astfel de „informaţii false” şi să le difuzeze.

„Singurul lucru la care pot duce astfel de acţiuni este să dăuneze relaţiilor ruso-spaniole”, a conchis purtătoarea de cuvânt, evitând să spună că toate aceste informaţii se regăsesc într-un dosar de anchetă aflat pe rol.

Miercuri, într-o primă reacţie, ambasada rusă la Madrid a luat în derâdere informaţiile, spunând că sunt „incomplete”.

„Trebuie să adăugaţi două zerouri la numărul de soldaţi şi faptul cel mai neobişnuit în toată această conspiraţie: trupele ar trebui să fie transportate cu avioane ‘Mosca’ şi ‘Chato’ asamblate în Catalonia în timpul Războiului civil spaniol şi ascunse într-un loc sigur în munţi, până la primirea prin aceste publicaţii a ordinului criptat de trecere la acţiune”, a ironizat misiunea diplomatică rusă pe contul său de Twitter.

Judecătorul care anchetează deturnarea de fonduri publice pentru plata cheltuielilor fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont în străinătate suspectează că, cu câteva zile înainte de declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei, Rusia s-ar fi oferit să transfere 10.000 de soldaţi în Catalonia şi să plătească datoria catalană.

Citește și : Au început JIHADUL? Atac cu cuţitul la Consulatu Franţei din Jeddah; Un bărbat înarmat a fost împuşcat la Avignon!

Aceste informaţii sunt menţionate în dosar de şeful tribunalului de instrucţie nr.1 din Barcelona, Joaquín Aguirre, pe baza a două fişiere audio ale unor interceptări făcute în casele a doi oameni de afaceri militanţi pentru independenţă, aflaţi în custodia Gărzii civile.

Judecătorul îşi bazează supoziţiile pe două arhive audio din telefonul fostului lider al Convergenţei Democratice din Catalonia, Victor Terradellas, cuprinzând două convorbiri pe care acesta le-a purtat la 14 mai 2018 şi, respectiv, la 16 mai 2018 cu David Madí şi cu Xavier Vendrell, doi responsabili catalani.