DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Rusia a acuzat duminică SUA că a compromis menţinerea armistiţiului în provincia siriană Idlib, unde Washingtonul a întreprins sâmbătă un atac împotriva unor comandanţi jihadişti, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit armatei ruse, SUA au lovit regiunea „fără a notifica înainte de aceasta Rusia şi Turcia”, care dispun ambele de trupe la sol în zonă. Ea a calificat atacul drept „utilizare oarbă a aviaţiei” militare.


Citește și : Cel puţin 40 de lideri jihadişti, ucişi într-un atac american în Siria

„În zonele lovite de atacul american, pierderile şi distrugerile sunt numeroase”, a continuat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, acuzând Washingtonul că „a compromis menţinerea armistiţiului în zona de dezescaladare Idlib”.

Atacul american a ucis cel puţin 40 de comandanţi jihadişti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Acest atac a avut loc în ziua de intrare în vigoare a unui armistiţiu decretat de regimul de la Damasc şi aliatul său rus, după patru luni de bombardamente sângeroase în care au fost ucişi peste 950 de civili şi o ofensivă la sol care le-a permis forţelor siriene să recucerească sectoare strategice.

Citește și : Cel puţin patru morţi în urma prăbuşirii unui elicopter în Norvegia

Cu circa 3 milioane de locuitori, Idlib şi sectoare din provinciile adiacente sunt dominate de jihadişti din Hayat Tahrit al-Cham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida).

Un armistiţiu precedent, decretat la începutul lui august, în aceeaşi regiune Idlib, a fost compromis după numai câteva zile.