DISTRIBUIȚI

Rusia a acuzat joi Statele Unite ale Americii că şi-au consolidat în mod ilegal prezenţa militară în Polonia şi zona baltică, prin desfăşurarea ‘discretă’ a unei întregi divizii mecanizate, ceea ce încalcă Actul fondator NATO-Rusia, pactul principal care guvernează relaţiile Moscovei cu Alianţa Nod-Atlantică, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit Ministerului Apărării rus, presupusa încălcare a pactului a avut loc în timp ce Rusia desfăşura amplul exerciţiu militar ‘Zapad-2017’, împreună cu aliatul său Belarus, în luna septembrie.


Conform generalului-maior Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al ministerului, personalul Brigăzii a 3-a mecanizate de luptă a armatei americane urma să îşi încheie prezenţa ‘prin rotaţie’ în regiune, iar echipamentele să fie preluate de Brigada succesoare, a 2-a mecanizată, ‘pentru ca Actul fondator NATO-Rusia să nu fie încălcat’.

Citeşte şi: Erdogan a fost primit ca un adevărat SULTAN în sudul Serbiei, preponderent musulman

În realitate, a declarat generalul Konaşenkov, Brigada a 2-a a fost desfăşurată ‘în mod discret’ în Polonia cu propriile vehicule blindate, în timp ce tancuri şi vehicule blindate ale Brigăzii a 3-a au rămas pe loc şi pot fi puse în funcţiune într-un interval de două ore prin aducerea de trupe de la baza americană de la Ramstein, din Germania.

‘Aşadar, în ciuda declaraţiilor din partea NATO şi a SUA despre ‘natura nesemnificativă’ a trupelor concentrate de-a lungul frontierei ruse, a fost desfăşurată o divizie mecanizată, nu o brigadă’, a declarat generalul Konaşenkov.