DISTRIBUIȚI
Reuters

Statele Unite au înfiinţat aproximativ 20 de baze militare în teritoriile controlate de kurzi în Siria, a declarat joi într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti, Aleksandr Venediktov, consilierul pentru securitatea internaţională al secretarului Consiliului Securităţii Rusiei, organism consultativ pe lângă preşedinţia rusă, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Washingtonul furnizează, de asemenea, kurzilor arme de ultima oră, susţine Aleksandr Venediktov, în acelaşi interviu.


Citeşte şi: Un german a fost arestat în Afganistan. El era consilierul militar al unui lider taliban

Livrările de arme moderne şi încurajarea sentimentelor separatiste în mediile kurde au provocat practic declanşarea ofensivei militare a Turciei în provincia Afrin din nordul Siriei, susţine acelaşi responsabil rus, care declară că amestecul extern în criza siriană împiedică revenirea la pace în această ţară.

Declaraţiile sale intervin după ce generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), a acuzat marţi Moscova că încearcă să contracareze influenţa Statelor Unite în Siria. „Moscova joacă în acelaşi timp rolul de piroman şi pe cel de pompier, amplificând conflictul între regimul sirian, YPG (miliţia kurdă aliată a SUA) şi Turcia, şi afirmând apoi că joacă un rol de arbitru pentru a soluţiona conflictul”, a afirmat generalul Joseph Votel în timpul unei audieri în Congres. El a subliniat că Rusia are un rol „extrem de destabilizator” în Siria, potrivit AFP.