DISTRIBUIȚI
thesleuthjournal.com

Rusia a acuzat miercuri serviciile de informaţii americane că încearcă să-i recruteze pe jurnaliştii ruşi din SUA, într-un context în care ambele ţări au desemnat reciproc mass-media celeilalte drept ‘agenţi străini’, informează AFP, conform agerpres .

‘În ultimul timp, jurnaliştii ruşi, inclusiv cei care se află în SUA, fac obiectul unei puternice presiuni din partea serviciilor speciale, fiind ţinta unor tentative de recrutare’, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de Interfax.


‘Este vorba de o agresiune. O agresiune pe plan informaţional, nu doar faţă de Rusia, ci şi faţă de libertatea de exprimare în lume’, a adăugat Zaharova.

Rusia a înregistrat marţi ca ‘agenţi străini’ posturile de radio Voice of America şi Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţate de Congresul american, precum şi alte şapte mass-media care le sunt afiliate.

Citește și : Rex Tillerson : „Donald Trump este foarte angajat faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu”

Măsura obligă entităţile vizate inclusiv să dea informaţii autorităţilor cu privire la fondurile pe care le primesc din străinătate şi să precizeze în documentele lor că sunt clasate sub acest apelativ.

Această decizie este prezentată ca o ripostă la înregistrarea în SUA sub această denumire controversată a postului de televiziune Russia Today (RT), aflat sub controlul statului rus, precum şi la retragerea acreditării acestuia de către Congresul american.

Deputaţii ruşi au votat miercuri interdicţia de acces în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) pentru mass-media americane clasate drept ‘agenţi străini’.