DISTRIBUIȚI
Instagram

Rusia a acuzat vineri Germania că „refuză categoric” să coopereze la investigaţiile poliţiei ruse privind presupusa otrăvire a opozantului Aleksei Navalnîi, care se află la Berlin în terapie, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Poliţia rusă a anunţat în august că a declanşat verificări preliminare după spitalizarea lui Aleksei Navalnîi în Siberia, refuzând să deschidă o anchetă penală oficială pentru că nu ar fi existat elemente suficiente care să acrediteze teza otrăvirii, în contextul în care aceasta era confirmată de trei laboratoare europene.


Citește și : Biden conduce în sondajele americane, dar situația se echilibrează în statele cheie

Poliţia şi parchetul rus au afirmat că au trimis cereri de asistenţă juridică Germaniei, Franţei şi Suediei, unde sunt situate cele trei laboratoare, rămase „fără răspuns”.

„Am primit un refuz categoric din partea guvernului german de cooperare pentru a stabili adevărul privind situaţia lui Aleksei Navalnîi”, a afirmat într-un comunicat Ministrul rus de Externe, acuzând Berlinul că a „declanşat o vastă campanie de a acuza autorităţile ruse că l-ar fi otrăvit” pe principalul opozant al Kremlinului.

„Contrar obligaţiilor sale (…) guvernul german se opune activ controlului prealabil al anchetei asupra acestui incident efectuate în Rusia”, a adăugat instituţia.

Aliaţii lui Aleksei Navalnîi acuză, pe de altă parte, autorităţile ruse că fac să treneze procedurile lansate de poliţie pentru a nu fi deschisă o anchetă penală.

Citește și : ATAC TERORIST în centrul Parisului: Doi suspecți au fost arestați!

Opozantul însuşi a luat în râs de mai multe ori, în primele sale declaraţii de după ieşirea din comă, versiunea în continuă schimbare a Kremlinului privind ceea ce i s-a întâmplat de fapt. Moscova a pus imediat la îndoială teza otrăvirii, afirmând când că este posibil să fi fost otrăvit de serviciile secrete occidentale, când că în spatele otrăvirii s-ar afla propriii săi aliaţi sau chiar el însuşi.

Externat din spitalul din Berlin, Aleksei Navalnîi trebuie să urmeze în continuare un lung program de recuperare după această otrăvire, care potrivit europenilor a fost comisă cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, substanţă concepută în scopuri militare în epoca sovietică.