DISTRIBUIȚI

Rusia, mediatoare în conflictul între Azerbaidjan şi Armenia, a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat acordul de încetare a focului din 2020 lăsându-şi trupele să treacă linia de demarcaţie, transmite AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă, ’25 martie 2023, o unitate a forţelor armate azere a trecut linia de contact în districtul Şuşa, încălcând’ acordul încheiat în 2020, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

Acesta afirmă că trupele azere ‘au ocupat o înălţime’ şi ‘au început instalarea unui post’.

Soldaţii ruşi de menţinere a păcii ‘iau măsuri vizând să împiedice o escaladare a situaţiei de criză şi să evite provocările reciproce ale părţilor opuse’.

‘Partea azeră a fost informată despre necesitatea de a respecta dispoziţiile (acordului), de a lua măsuri pentru a opri lucrările de construcţie şi de a retrage forţele armate pe poziţiile pe care le ocupau anterior’, adaugă ministerul rus.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice din Caucaz, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul în enclava Nagorno-Karabah.

Cel mai recent conflict, în toamna lui 2020, a făcut 6.500 de morţi şi s-a încheiat printr-o încetare a focului mediată de Rusia, care a desfăşurat un contingent de menţinere a păcii.

Armenia avertizează de câteva săptămâni în legătură cu o ‘criză umanitară’ în Karabah din cauza unei blocade azere care a provocat penurii de medicamente şi pene de electricitate.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

Erevanul acuză forţele de pace ruse că nu acţionează pentru a pune capăt acestei blocade.