DISTRIBUIȚI
The Moscow Times

Depozitarul Naţional pentru Decontări (DND) din Rusia a plătit vineri cu succes cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni, a declarat, pentru Reuters, un reprezentant al instituţiei, o mişcare care ar putea însemna că Rusia a evitat din nou un default al datoriilor, transmite Reuters, scrie news.ro .

Rusia se află în pragul unui tip unic de criză a datoriilor, despre care investitorii spun că ar fi pentru prima dată când o economie de piaţă emergentă majoră este împinsă într-un default al obligaţiunilor de geopolitică, mai degrabă decât de lipsa banilor.


Citește și : Putin i-a spus cancelarului Austriei că acuzaţiile privind criza alimentară sunt ‘lipsite de fundament’

Depozitarul Naţional pentru Decontări a declarat că a plătit cupoane în valută pentru euroobligaţiunile cu termen în 2026 şi 2036, ambele fiind scadente pe 27 mai.

Rusia s-a grăbit vinerea trecută să facă în avans două plăţi pentru datoria sa internaţională, în cea mai recentă încercare de a evita un default, cu doar câteva zile înainte ca SUA să decidă să nu prelungească o derogare cheie care îi permitea ca tranzacţiile de plăţi de euroobligaţiuni ruseşti să aibă loc în valută.

Rusia s-a confruntat cu perspectiva unui default suveran de când capitalele occidentale au impus sancţiuni ample ca urmare a deciziei sale de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

Ţara a fost aproape izolată de sistemul financiar global şi aproximativ jumătate din rezervele sale de 640 de miliarde de dolari din străinătate au fost îngheţate.

Însă oficialii ruşi au spus că ţara are suficienţi bani pentru a-şi achita datoria şi că ceea ce alte ţări ar putea considera o neplată ar fi un eveniment tehnic şi orchestrat.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a declarat săptămâna aceasta că Rusia va continua să-şi plătească euroobligaţiunile în ruble, dacă nu va putea plăti în valută străină, şi îşi va apăra rolul de împrumutat de încredere prin toate mijloacele posibile.

Siluanov a spus că nu ar avea niciun impact asupra economiei dacă Statele Unite ar declara că Rusia se află într-un default tehnic al euroobligaţiunilor sale.

Citește și : Iranul va lua ‘măsuri punitive’ împotriva Greciei în legătură cu confiscarea petrolului iranian de pe o navă (presă)

Dar analiştii sunt mai sceptici cu privire la impactul unei posibile consecinţe asupra economiei ruse pe termen lung, deoarece deficitul Rusiei ar putea creşte foarte puternic din cauza invadării Ucrainei, a declarat Takahide Kiuchi, economist la Institutul de Cercetare Nomura.

„Economia rusă nu poate rezista fără finanţare sau bani din străinătate. Deci, în acest sens, lipsa accesului la piaţa globală ar putea reduce potenţialul de creştere al economiei ruse pe termen lung”, a spus Kiuchi.