DISTRIBUIȚI
Tanks of pro-Russian troops drive along a road during Ukraine-Russia conflict near the southern port city of Mariupol, Ukraine April 17, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Rusia a pierdut în cele trei luni de război împotriva Ucrainei circa o mie de tancuri, dar în pofida pierderilor suferite are în continuare disponibile majoritatea capabilităţilor angajate în acest conflict, a declarat joi în faţa presei americane un responsabil militar de la Washington, potrivit CNN, scrie agerpres.

Forţele ruse au pierdut ”circa 1.000 de tancuri” şi ”mult peste 350 de piese de artilerie”, precum şi ”aproximativ câteva zeci de avioane de vânătoare sau bombardament şi mai mult de 50 de elicoptere”, a precizat oficialul citat.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

Cu toate aceste pierderi, evaluarea SUA este că ruşii ”încă au disponibile majoritatea capabilităţilor”. ”Au angajat enorm de multe echipamente şi personal în această luptă, şi ucrainenii au suferit pierderi, ruşii la rândul lor au suferit pierderi”, a mai spus responsabilul Pentagonului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţinuse anterior că armata ucraineană a reuşit să doboare de la începutul războiului 200 de avioane ruseşti.

În acest timp, trupele ruse îşi intensifică ofensiva în estul Ucrainei, unde avansează lent şi ”luptele au atins o intensitate maximă”, potrivit vice-ministrului ucrainean al apărării, Hanna Malyar. Trupele ruse controlează în prezent circa 95% din teritoriul provinciei Lugansk şi au ajuns la porţile oraşului Severodoneţk, centrul administrativ al regiunii pe care încearcă să-l izoleze de restul Ucrainei.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO