DISTRIBUIȚI
The Independent

Rusia a lansat la apă, sâmbătă, un spărgător de gheaţă cu propulsie nucleară, în cadrul unui program ambiţios de înnoire şi de extindere a flotei sale de nave, pentru îmbunătăţirea potenţialului comercial în zona arctică, transmite Reuters, potrivit news.ro .

Nava numită Ural, care a fost lansată de la un doc din Sankt Petersburg, este prima dintr-un trio care va fi cel mai mare şi cel mai puternic spărgător de gheaţă din lume.


Citește și : Dominic Raab, candidat la functia de prim-ministru britanic

Rusia construieşte o infrastructură nouă şi îşi modernizează porturile, în contextul încălzirii climei, pregătindu-se pentru un trafic mai intens prin ceea ce numeşte Ruta Mării Nordice (Northern Sea Route), considerând că aceasta va fi navigabilă pe tot parcursul anului.

Nava Ural va fi transferată companiei nucleare de stat Rosaton în 2022, după ce alte două spărgătoare de gheaţă in aceeaşi serie, Arktika (Arctic) şi Sibir (Siberia) vor intra în serviciu.

”Ural şi surorile sale au un rol esenţial în proiectul nostru strategic de a deschide NSR pentru activităţi pe tot parcursul anului.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în aprilie că Rusia accelerează construcţia spărgătoarelor de gheaţă, cu obiectivul de a intensifica semnificativ traficul de mărfuri de-a lungul coastei Arctice.

Proiectul face parte din strategia de consolidare a prezenţei Rusiei în Nordul Extrem, unde vrea să deţină o poziţie dominantă în raport cu Canada, Statele Unite şi Norvegia, precum şi faţă de China.

Putin a declarat că până în 2035 flota arctică a Rusiei va opera cel puţin 13 spărgătoare de gheaţă de mare capacitate, dintre care nouă vor fi propulsate de reactoare nucleare.

Citește și : Analiză Financial Times – Uniunea Europeana se confruntă cu tendinţe autoritariste

În regiunea arctică se află rezerve de petrol şi gaze echivalente cu 412 miliarde de barili de petrol, respectiv 22% din rezervele nedescoperite de petrol şi gaze din lume, potrivit estimărilor U.S. Geological Survey.

Moscova speră ca ruta dintre Murmansk şi Strâmtoarea Bering, de lângă Alaska să se dezvolte, deoarece reduce timpul de transport pe mare între Asia şi Europa.

Proiectată pentru un echipaj de 75 de persoane, nava Ural va putea să taie gheaţă cu o grosime de circa trei metri.