DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia a interzis luni intrarea pe teritoriul său pentru alte 43 de personalităţi canadiene, ca răspuns la sancţiunile anunţate de Ottawa împotriva ruşilor pentru a pedepsi Moscova pentru ofensiva ei în Ucraina, informează marţi France Presse, potrivit agerpres.  

Imediat după decizia Moscovei, Canada a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei.


Citește și : Rusia a comis o crimă de război prin lansarea unei rachete asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk, acuză un oficial ucrainean

Noua listă publicată de Ministerul Afacerilor Externe rus îi include în special pe Suzanne Cowan, preşedinta Partidului Liberal canadian al prim-ministrului Justin Trudeau, precum şi pe Mark Carney, fost guvernator al Băncii Canadei şi al Băncii Angliei.

De asemenea, au fost sancţionaţi înalţi funcţionari publici, consilieri politici şi membri ai societăţii civile.

Diplomaţia rusă a denunţat „rusofobia belicoasă” a guvernului lui Trudeau şi a precizat că este vorba despre o măsură de represalii faţă de introducerea în mai de către Ottawa a „noilor sancţiuni împotriva liderilor de afaceri ruşi şi a membrilor familiei acestora”.

Odată cu ultima listă, peste 700 de canadieni au primit interdicţie de intrare în Rusia de la începutul ofensivei Moscovei în Ucraina.

Justin Trudeau a anunţat apoi luni, pe marginea summitului G7 în Germania, că noi măsuri punitive vor viza în special şase ruşi şi 46 de companii din sectorul rus de apărare, potrivit unui comunicat.

El a subliniat dorinţa guvernului canadian de „a contracara dezinformarea răspândită de Kremlin” şi de a interzice exportul de echipamente tehnologice avansate pe care Rusia le-ar putea folosi pentru fabricarea de arme.

Citește și : Companiile energetice franceze cer ‘reținere urgentă’ din partea clienților

La 19 mai, Moscova a anunţat că închide biroul din capitala Rusiei al radioteleviziunii canadiene CBC/Radio-Canada şi anulează acreditările şi vizele jurnaliştilor săi, ca răspuns la interdicţia de a difuza canale ale grupului rus RT în Canada, decisă la mijlocul lunii martie.

Ottawa a impus sancţiuni asupra a peste 1.070 de persoane şi entităţi din Rusia, Ucraina şi Belarus.