DISTRIBUIȚI

Rusia a instalat un centru mobil de înrolare la punctul de frontieră între Osetia de Nord şi Georgia, luat cu asalt în ultimele zile de cetăţeni ruşi după mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin, relatează agenţia TASS, citată de EFE, potrivit agerpres.  

Punctul de trecere între Osetia de Nord şi Georgia (Verhni Lars) este singurul pe unde ruşii puteau să ajungă în ţara vecină.


Citește și : Parlamentul European a anunţat nominalizările din acest an pentru premiul Saharov

„Liste cu cetăţenii care cad sub incidenţa mobilizării parţiale au fost transmise poliţiei de frontieră”, a declarat o sursă din cadrul comisariatului militar din Osetia de Nord – republică din Caucazul de Nord – pentru presa oficială rusă.

Ordine de convocare sunt înmânate cetăţenilor care vor să treacă graniţa cu Georgia, dar care sunt obligaţi în acelaşi timp să se prezinte la comisariatele militare.

Cu toate acestea, reprezentantul comisariatului, citat de TASS, susţine că poliţia de frontieră nu ar avea dreptul să interzică ieşirea din ţară a persoanelor cărora li s-a înmânat ordinul de mobilizare.

Şeful guvernului local din Osetia de Nord anunţase cu o zi în urmă că ordine de mobilizare vor fi înmânate la graniţa cu Georgia nu doar bărbaţilor provenind din această mică republică din Caucazul rus, ci şi celor din alte regiuni ale Federaţiei Ruse.

Agenţia de presă EFE a încercat să afle cum stau lucrurile în realitate pe partea georgiană a frontierei cu Rusia, unde încearcă să ajungă mii de ruşi care vor să evite mobilizarea decretată de preşedintele Vladimir Putin la 21 septembrie. Aceştia fug în Georgia traversând Stepantsminda – o mică localitate situată la poalele muntelui Kazbek – pe jos, pe biciclete sau scutere.

Potrivit Ministerului de Interne din Osetia de Nord, în prezent, 4.960 de vehicule aşteaptă la graniţă ca să treacă în ţara vecină.

Citește și : Taifunul Noru a atins uscatul în Vietnam

Potrivit ministrului georgian de interne, Vajtang Gomelauri, în jur de 10.000 de ruşi intră zilnic în Georgia, ceea ce reprezintă o creştere cu 40%- 45% faţă de perioada de dinainte de 21 septembrie.

Circa 60% dintre ruşii care au ajuns în Georgia au părăsit deja ţara către alte destinaţii, a adăugat el.