DISTRIBUIȚI

Rusia a început vineri exerciţii militare comune cu Uzbekistanul în apropierea graniţei cu Afganistan, înainte de manevre similare planificate să aibă loc în Tadjikistanul învecinat, săptămâna viitoare, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste exerciţii au loc în contextul în care Moscova se declară „profund îngrijorată” de situaţia din Afganistan, unde talibanii au preluat controlul asupra unor zone întinse din mediul rural, în contextul retragerii forţelor americane.


Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Manevrele, care implică unităţi ruseşti de menţinere a păcii şi forţe speciale, au loc la un centru de antrenament din Termez, în extremitatea sudică a Uzbekistanului.

Aproximativ 1.500 de soldaţi şi 200 de vehicule urmează să ia parte la aceste exerciţii până pe 10 august, potrivit armatei ruse.

Manevrele Rusiei cu Uzbekistanul vor fi urmate de cele planificate să se desfăşoare în Tadjikistan în perioada 5-10 august, la care vor participa forţe din toate cele trei state.

Ele reprezintă un „semnal” pentru populaţia din fostele republici sovietice din Asia Centrală, îngrijorate de situaţia din Afganistan, a declarat săptămâna trecută la radioul rus trimisul special al Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov.

„Evenimentele din Afganistan evoluează conform unui scenariu de criză. Situaţia se deteriorează literalmente în fiecare zi, iar mişcarea talibană controlează tot mai multe teritorii”, a atenţionat vineri şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Acesta a subliniat că „viitorul Afganistanului pare foarte, foarte nebulos” şi a asigurat că este în contact cu serviciile speciale ale ţărilor din Asia Centrală, dar şi din China, India, Iran şi Pakistan, pentru a face schimb de „informaţii operaţionale” şi” sfaturi de specialitate „cu privire la această situaţie.

Tadjikistanul, ţară cu 9,5 milioane de locuitori, are o frontieră de 1.300 de kilometri cu Afganistanul. În iunie, talibanii au preluat controlul principalului punct de trecere a frontierei. Graniţa Uzbekistanului cu Afganistanul este mult mai scurtă – 144 de kilometri. Această ţară cu 34 de milioane de locuitori are, de asemenea, cea mai mare armată dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală.