DISTRIBUIȚI

Rusia a anunţat vineri că va expulza cinci diplomaţi polonezi ca răspuns la o măsură similară luată de Polonia săptămâna trecută împotriva a trei diplomaţi ruşi declaraţi de Varşovia persona non grata, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

”În răspuns la acţiunile provocatoare ale Poloniei prin expulzarea diplomaţilor ruşi şi bazându-ne pe principiul reciprocităţii, Ministerul de Externe a declarat persona non grata cinci angajaţi ai ambasadei poloneze în Federaţia Rusă”, a semnalat MAE rus, precizând că diplomaţii polonezi au termen să părăsească Rusia până pe 16 mai.


Citește și: Germania nici nu vrea să audă de redesenarea frontierelor în Balcanii de Vest

Decizia expulzării acestora a fost comunicată ambasadorului polonez Krzysztof Krajewski, convocat vineri la MAE rus, unde i s-a transmis ”un protest energic” după ce Polonia a expulzat pe 15 aprilie trei diplomaţi ruşi sub ”pretextul absurd” al exprimării solidarităţii faţă de sancţiunile impuse Rusiei de către SUA.

În opinia Moscovei, această decizie a Poloniei a fost ”o altă confirmare că Varşovia merge tot mai mult pe calea unei degradări şi distrugeri sporite a relaţiilor noastre bilaterale”.

Citește și: SUA trimit întăriri în Afganistan pentru a asigura retragerea trupelor coaliției

De asemenea, MAE rus a susţinut că, în urma acţiunilor guvernului polonez, ”în ultimii ani contactele cu Rusia au fost practic îngheţate”.

Pe de altă parte, diplomaţia rusă a criticat ceea ce a numit ”un război ruşinos faţă de monumentele sovietice, încercările de a torpila proiectele energetice ruse, campaniile de dezinformare antiruseşti pe scară extinsă, falsificarea istoriei şi prelungirea fără sfârşit a sancţiunilor occidentale” împotriva Rusiei.