DISTRIBUIȚI

Rusia a transmis Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o cerere de precalificare a primului său vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus, Sputnik V, au anunţat marţi reprezentanţii Fondului Suveran de Investiţii din această ţară, citaţi de AFP, potrivit agerpres

Implicat în dezvoltarea vaccinului, Fondul Suveran de Investiţii a precizat într-un comunicat că a depus la OMS o cerere „pentru o înregistrare accelerată şi o precalificare” a vaccinului Sputnik V.


Citește și : Michael Bloomberg bagă o avere în ultima săptămână de campanie a lui Joe Biden

Rusia „este una dintre primele ţări din lume care au cerut OMS precalificarea vaccinului său împotriva noului coronavirus”, au afirmat autorităţile ruse.

„În contextul pandemiei, înregistrarea accelerată a vaccinului conform procedurii OMS va face ca vaccinul rusesc să devină pentru toţi disponibil, într-un interval mai scurt în raport cu procedurile convenţionale”, adăugă acelaşi comunicat. „O preselecţie reuşită va permite vaccinului Sputnik V să fie inclus pe lista medicamentelor utilizate de ţări în scopul unor achiziţii angro de medicamente”, precizează acelaşi document.

Rusia a anunţat la începutul lunii august că a dezvoltat şi a înregistrat „primul” vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de Centrul de cercetări Gamaleia din Moscova în colaborare cu Ministerul rus al Apărării. În Rusia, înregistrarea de către autorităţi este o etapă prealabilă fazei finale a studiilor clinice.

Denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial din istoria omenirii, construit de fosta Uniune Sovietică, vaccinul rusesc a fost primit cu scepticism în restul lumii, mai ales pentru că nu atinsese faza finală a testelor clinice în momentul acelui anunţ.

Cei mai mulţi reprezentanţi ai elitei politice ruse au anunţat însă că s-au vaccinat, iar preşedintele Vladimir Putin a citat exemplul uneia dintre fiicele sale. Guvernul de la Moscova speră să distribuie masiv în ţară acest vaccin în lunile următoare.

Citește și : Angela Merkel deplânge indisciplina germanilor în faţa pandemiei

La începutul lunii octombrie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a înregistrat şi cel de-al doilea vaccin rusesc dezvoltat împotriva noului coronavirus.

Rusia s-a confruntat cu o importantă recrudescenţă a epidemiei de COVID-19 în ultimele săptămâni. Rusia ocupă locul al patrulea în topul mondial al ţărilor cu cele mai multe cazuri confirmate – cu 1.547.774 de contagieri – şi a înregistrat, totodată, 26.589 de decese.