DISTRIBUIȚI

Banca centrală a Rusiei a achiziționat 26,1 tone de aur în luna iulie 2018, cea mai mare cantitate comparativ cu oricare altă lună din acest an, pentru a face față sancțiunilor impuse de Statele Unite, transmite Bloomberg, potrivit mediafax.

Rusia nu a mai cumpărat atât de mult aur într-o singură lună din noiembrie 2017. Astfel, Rusia a ajuns să dețină 2.170 de tone de aur, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, agregate de Bloomberg. Cantitatea a fost evaluată la 77,4 miliarde de dolari, la sfârșitul lunii iulie, potrivit site-ului băncii centrale a Rusiei.


Citește și : Putin consideră „contraproductive” şi „lipsite de sens” sancţiunile americane împotriva Rusiei

În aprilie și mai, Rusia și-a redus de 4-5 ori orice deținere în dolari, preferând să cumpere mai mult aur, ceea ce a dus la speculații că rușii renunță la activele americane pentru a se proteja de riscul tot mai mare de a i se impune sancțiuni mai dure. Aurul reprezintă „o garanție de 100% în fața riscurilor juridice și politice”, a declarat, la acea dată, prim-viceguvernatorul băncii centrale a Rusiei, Dmitri Tulin.

„Este o mișcare foarte inteligentă din partea lui Putin. Rusia se află într-un război financiar. Renunță la dolarii americani în favoarea aurului. Acest lucru protejează Rusia de sancțiunile în dolari americani”, a declarat Jim Rickards, editorul newsletter-ului Strategic Intelligence.

Presiunile asupra Rusiei sunt în creștere, în condițiile în care SUA își intensifică sancțiunile, iar diplomatul britanic Jeremy Hunt a invitat Uniunea Europeană, marți, să îi urmeze exemplul ca răspuns la otrăvirea unui fost spion rus pe teritoriul britanic anul trecut. „Aurul este cea mai lichidă investiție dacă nu dorești să fii expus la dolar”, a declarat John Meyer, partener al SP Angel din Londra.

Citește și : Putin: Rusia va reacţiona la apariţia unor elemente ale scutului antirachetă la graniţele sale