DISTRIBUIȚI
France 24

Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 150 erau date dispărute vineri după ruperea unui baraj al gigantului minier Vale în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), unde o dramă similară a făcut 19 victime în noiembrie 2015, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Potrivit informaţiilor confirmate de pompieri, şapte corpuri au fost localizate (…), iar 150 de persoane sunt în continuare date dispărute”, a informat guvernul statului Minas Gerais într-un comunicat. Un prim bilanţ al pompierilor anunţase 200 de dispăruţi.


Citește și : Senatul american aprobă acordul bugetar anunţat de Trump pentru ieşirea din „shutdown”

Şansele de a găsi supravieţuitori printre cele 150 de persoane date dispărute sunt minime, le-a declarat jurnaliştilor vineri seară guvernatorul statului, Romeu Zema.

Autorităţile locale au precizat că 270 de persoane din totalul celor 427 care se aflau la situl Vale au fost găsite în viaţă.

Ruperea unui baraj al complexului minier Corrego do Feijao, care numără trei în total, s-a produs după prânz la Brumadinho, localitate cu 39.000 de locuitori situată la 60 de kilometri sud-vest de Belo Horizonte, capitala statului Minas Gerais.

În imagini impresionante surprinse din aer şi difuzate de pompieri se poate vedea un torent de noroi de culoare maro care acoperă suprafeţe imense de vegetaţie. Într-o altă imagine se poate vedea cum noroiul se scurge rapid peste o şosea.

Televiziunea Globonews a difuzat de asemenea imagini surprinse din elicopter care arată locuinţe parţial distruse, unele înghiţite pe jumătate de noroi.

Municipalitatea din Brumadinho a difuzat pe reţelele sociale un comunicat în care îi cere populaţiei să se îndepărteze de albia râului Paraopeba, posibil contaminat de noroiul cu deşeuri miniere.

Citește și : Un Brexit „dur” va costa Ford sute de milioane de dolari în acest an

Preşedintele Jair Bolsonaro a făcut cunoscut că va merge sâmbătă dimineaţă în Minas Gerais pentru a survola zona dezastrului.

„Vom constata pagubele pentru a lua măsurile necesare ca să uşurăm suferinţa familiilor posibilelor victime, precum şi problemele de mediu”, a declarat şeful statului brazilian într-un briefing de presă la Brasilia.