DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele bulgar Rumen Radev, critic sever al prim-ministrului Boiko Borisov, a anunţat luni că va candida pentru un al doilea mandat la alegerile din toamnă, informează France Presse şi BTA, potrivit agerpres.

Apropiat de opoziţia socialistă, acest fost pilot şi comandant-şef al forţelor armate a susţinut ferm mişcările de protest care au zguduit vara trecută cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.


Citeşte şi: LOVITURĂ de STAT în Myanmar! Şefa guvernului a fost ARESTATĂ de armată

Prin anunţarea candidaturii sale acum, Radev, în vârstă de 57 de ani, speră să influenţeze rezultatul alegerilor legislative programate pentru 4 aprilie, notează AFP.

Electorii au de ales între „statu-quo şi schimbare”, a insistat el. „Acceptaţi sau inversaţi modelul actual, care se bazează pe un om din culise, represiune, corupţie şi nedreptate pentru bulgarii obişnuiţi”, a adăugat Radev.

Preşedintele, învestit cu un rol esenţial simbolic, şi-ar dori o revigorare „politică puternică şi necesară”, pentru reforme aprofundate ce vizează în special lupta împotriva „constrângerii oligarhice” a puterii şi „prăbuşirii demografice”.

Potrivit Institutului Alpha Research, Rumen Radev se bucură de un rating de popularitate în creştere (46% în ianuarie, faţă de 42% în noiembrie), comparativ cu doar 14% pentru cel al guvernului.

La putere aproape neîntrerupt din 2009, prim-ministrul conservator Boiko Borisov este arătat cu degetul pentru presupusele sale legături cu oligarhia, dar în ciuda protestelor care au durat mai mult de 100 de zile el a refuzat să demisioneze.

Pronosticurile îi oferă partidului său, GERB, un uşor avans, cu 24-28% din intenţiile de vot, urmat îndeaproape de socialişti.

„Viitoarea configuraţie politică este plină de necunoscute”, notează analiştii de la Alpha Research.

„Vocile critice la adresa guvernului au devenit mai puternice”, însă manifestaţiile nu au făcut să apară nicio figură puternică şi nicio coaliţie clară, potrivit institutului, care prezice că protestatarii vor avea o greutate politică redusă în noul parlament.

Citeşte şi: UE deplânge arestarea a peste 5000 de protestatari în Rusia

La rândul său, vicepreşedinta Iliana Iotova va candida de asemenea pentru un al doilea mandat în noiembrie 2021, a declarat şeful statului bulgar într-o conferinţă de presă unde a analizat primii patru ani ai preşedinţiei sale. Iotova a ratat conferinţa de presă, după ce a fost testată pozitiv pentru coronavirus.

Răspunzând la o întrebare, preşedintele a spus că nu s-a adresat niciunui partid politic pentru susţinerea candidaturii sale şi a lui Iotova la alegeri, „cel puţin pentru că socialiştii, care ne-au nominalizat în 2016, au dreptul de prim refuz”.

Radev a mai precizat că forma candidaturii va deveni clară în termen legal după alegerile parlamentare din 4 aprilie.