DISTRIBUIȚI
Chris Sweda / Chicago Tribune

Membri ai familiei premierului canadian au fost plătiţi de o asociaţie caritabilă aflată în centrul unei anchete pentru conflict de interese care îl vizează pe Justin Trudeau, a dezvăluit joi postul CBC, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Margaret Trudeau, mama premierului, a primit 250.000 de dolari (160.000 de euro) pentru discursuri susţinute în cadrul a 28 de evenimente organizate de WE Charity, în perioada 2016-2020, potrivit postului public. La rândul său, fratele lui Trudeau, Alexandre, a primit în jur de 32.000 de dolari pentru participarea la opt evenimente.


Vezi şi: Un pedofil francez a fost ARESTAT la Jakarta (VIDEO)! Este bănuit că a profitat de peste 300 de copii

Un purtător de cuvânt al organizaţiei caritabile WE Charity a declarat anterior la CBC că Margaret Trudeau nu a primit bani pentru aceste discursuri.

Un contract de gestiune a unui important program guvernamental acordat fără licitaţie WE Charity a fost anulat vineri după un val de proteste al opoziţiei la Ottawa.

Comisarul pentru conflicte de interese şi etică, o oficialitate independentă în cadrul parlamentului, a decis în aceeaşi zi să declanşeze o anchetă acordarea acestui contract pentru gestionarea unui program de burse pentru studenţi, în valoare de 900 de milioane de dolari canadieni (587 de milioane de euro).

„Apropiaţii premierului s-au implicat în diverse organizaţii şi susţin mai multe cauze personale din proprie iniţiativă”, a subliniat joi, într-un comunicat, biroul de presă al lui Trudeau. „Ceea ce este contează aici este faptul că e vorba de o organizaţie de caritate care susţine studenţi”, precizează comunicatul.

Biroul premierului a anunţat miercuri pentru cotidianul Globe and Mail că Trudeau şi soţia sa Sophie Gregoire nu au primit niciodată bani pentru prezenţa lor la evenimente ale ONG-ului.

Citeşte şi: Un primar acuzat de trafic de droguri a fost ÎMPUȘCAT în CAP

Opoziţia conservatoare a lansat critici dure la adresa lui Justin Trudeau după aceste dezvăluiri „scandaloase”, acuzându-l că „a acordat un contract de aproape un miliard de dolari unei organizaţii de binefacere care nu doar că este strâns legată de Partidul Liberal, dar care i-a şi dat familiei lui aproape 300.000 de dolari”.

Comisarul pentru etică a publicat până acum două rapoarte în care se conchide că premierul a încălcat legea asupra conflictelor de interese: în 2017, pentru că a acceptat o vacanţă pe insula privată a lui Aga Khan, şi anul trecut, pentru că a încercat să influenţeze o procedură judiciară în dosarul SNC-Lavalin.