DISTRIBUIȚI
AP

Cel puţin 860 de jurnalişti şi persoane care practicau jurnalismul cetăţenesc au fost „arestaţi, plasaţi în spatele gratiilor sau executaţi” de regimul iranian, între 1979 şi 2009, a afirmat joi organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), care menţionează că se bazează pe un „registru oficial” al justiţiei iraniene, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest „fişier inedit”, obţinut datorită avertizorilor de integritate, detaliază „toate arestările, detenţiile şi execuţiile întreprinse de autorităţile iraniene vreme de zeci de ani în regiunea Teheranului”, a precizat RSF în timpul unei conferinţe de presă de la Paris, organizată în prezenţa lui Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2003.


Citește și: Trump se consideră ‘hărțuit’ de anchetele asupra legăturilor sale cu Rusia

„În total, fişierul DJI conţine aproape 1,7 milioane de înregistrări de proceduri care vizează persoane provenite din toate categoriile sociale ale societăţii iraniene: bărbaţi şi femei, minori, membri ai minorităţilor religioase şi etnice, deţinuţi de drept comun şi de opinie, printre care opozanţi politici, dar şi jurnalişti”, a detaliat RSF într-un comunicat.

„Statutul deţinuţilor nu este niciodată precizat”, iar funcţia de jurnalist „nu apare nicăieri în fişier (…), o modalitate pentru regimul iranian de a afirma că niciun jurnalist, şi în mod mai larg niciun deţinut de opinie, nu s-a aflat în închisorile sale”, subliniază organizaţia, care denunţă „o minciună a statului, savant orchestrată pentru a anihila orice critică”.

Însă, „datorită muncii minuţioase de cercetare depusă timp de luni de zile, RSF este în măsură să afirme că cel puţin 860 de jurnalişti şi cetăţeni-jurnalişti, recenzaţi în acest registru oficial, au fost arestaţi, plasaţi în detenţie sau executaţi de regimul iranian între 1979 şi 2009, perioadă asupra căreia ONG-ul şi-a concentrat cercetările”.

Citește și: Theresa May revine la Bruxelles cu variante de compromis pentru Brexit

Printre aceştia, „cel puţin patru jurnalişti profesionişti au fost executaţi”: Ali Asgar Amirani, Said Soltanpour, Rahman Hafeti-Monfared şi Simon Farzami, potrivit RSF. Acesta din urmă, un irano-elveţian, era redactorul-şef al publicaţiei de limbă franceză Journal de Teheran. El a fost arestat în mai 1980 şi acuzat de spionaj în favoarea SUA, fiind executat şase luni mai târziu în închisoarea din Evin, la vârsta de 70 de ani, precizează comunicatul.

„Zeci de alţi deţinuţi de opinie – bloggeri sau activişti politici ce conduceau instituţii de presă – au fost de asemenea executaţi de regimul iranian”, potrivit RSF, care nu oferă cifre exacte.