DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

„S-a dovedit cu claritate că nu batem în retragere în faţa Americii”, a declarat miercuri preşedintele iranian Hassan Rouhani după tirurile nocturne cu rachete asupra unor baze irakiene utilizate de Washington în Irak, informează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Loviturile din cursul nopţii de marţi spre miercuri sunt represalii după asasinarea, săptămâna trecută, a generalului iranian Qassem Soleimani, în Irak, de către Washington.


Citește și : 15 copii şi 13 studenţi între cele 176 de victime ale tragediei aviatice din Teheran

„Dacă americanii plănuiesc noi atacuri şi crime împotriva Iranului, ei trebuie să ştie că vor primi un răspuns şi mai dur”, a spus Hassan Rouhani în cadrul unei şedinţe de guvern, adăugând: „dar ei sunt înţelepţi, nu vor face nimic mai mult în acest stadiu”.

„Dacă trec la o acţiune suplimentară, poporul şi forţele noastre armate sunt gata să reacţioneze”, a mai afirmat Rouhani în acest discurs transmis în direct de televiziunea de stat.

Dar „asta nu este suficient”, a adăugat el. „Din punctul meu de vedere principalul răspuns către America trebuie să fie administrat de naţiunile din regiune”, a mai spus Rouhani.

„Au tăiat braţul care era dragul nostru Soleimani (…) Asta trebuie răzbunat prin smulgerea ierbii de sub picioarele americanilor în această regiune”, a mai spus preşedintele iranian, care a reluat linia oficială iraniană potrivit căreia moartea lui Soleimani trebuie să fie preludiul expulzării trupelor americane desfăşurate în Orientul Mijlociu.

Citește și : Autorităţile belgiene au confiscat o cantitate record de droguri în 2019

„Dacă iarba este smulsă sub picioarele americanilor în această regiune şi braţul lor este tăiat definitiv atunci vom avea răspunsul veritabil şi final al naţiunilor din regiune către America”, a conchis Hassan Rouhani în discursul său televizat.

„Le mulţumesc Gardienilor Revoluţiei pentru răspunsul hotărât la uciderea generalului Qassem Soleimani”, a afirmat tot miercuri Rouhani. El a catalogat atacul asupra lui Soleimani „o crimă de război americană”, care „nu a avut decât efectul de a face poporul iranian să dea dovadă de mai multă solidaritate ca oricând”.