DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Iranienii trebuie să aibă ‘dreptul să aleagă’ între diferite tendinţe, a declarat duminică preşedintele Hassan Rouhani, pe fondul controverselor în creştere legate de invalidarea a mii de candidaturi la alegerile legislative de pe 21 februarie, transmite AFP, potrivit agerpres.

În cadrul celebrărilor anuale ale revoluţiei din 1979, Rouhani a ţinut un discurs la mausoleul imamului Ruhollah Khomeiny, ocazie cu care a omagiat moştenirea politică a fondatorului Republicii islamice.


Citește și : O persoană a decedat din cauza noului tip de coronavirus în Filipine

‘Imamul (Khomeiny) a insistat asupra faptului că oamenii trebuie să participe la toate alegerile şi că au dreptul să aleagă’, a afirmat Rouhani, într-o alocuţiune transmisă de televiziunea de stat.

‘Oricine îi împiedică pe oameni să aleagă şi nu le permite să aleagă între tendinţe diferite, şi oricine îi descurajează pe oameni să meargă la urne este, în mod cert, departe de calea Imamului’, a spus el, înconjurat de membrii guvernului.

O polemică virulentă opune în ultimele două săptămâni coaliţia care îl susţine pe Rouhani, un conservator moderat, Consiliului Gardienilor Constituţiei, responsabil cu validarea candidaturilor în alegeri şi dominat de ultraconservatori.

Potrivit cifrelor comunicate de acesta, în jur de 9.500 de candidaţi (din aproape 14.500) au fost invalidaţi, printre care şi 92 de membri de toate tendinţele ai actualului parlament. Candidaţii respinşi au totuşi dreptul de a contesta decizia.

Duminică, Rouhani l-a omagiat pe Khomeiny ca ‘părintele republicanismului în Iran’, şi a spus că acesta, după victoria revoluţiei împotriva regimului şahului, pe 11 februarie 1979, a ‘refuzat’ să instaureze un ‘califat’, alegând ‘Republica islamică’.

În discurs, Hassan Rouhani s-a referit la revoluţia constituţională eşuată dn 1905, prima tentativă de instaurare a democraţiei în Iran, încheiată odată cu restaurarea unei monarhii absolute câţiva ani mai târziu.

Citește și : Numărul deceselor provocate de coronavirusul din China a ajuns la 304

Preşedintele iranian a avertizat că aceeaşi soartă ar putea-o avea şi Republica islamică dacă alegerile vor deveni un simplu ‘ceremonial’, cu o participare populară scăzută.

De la mijlocul lunii ianuarie, Rouhani şi-a înmulţit apelurile la mobilizarea electoratului, în contextul în care unii analişti prognozează un eşec în alegeri al alianţei sale formate din moderaţi şi reformatori.