DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a prezis joi că criza provocată de coronavirus va continua să afecteze ţara câteva luni, informează dpa, potrivit agerpres.

„Trebuie să clarific din nou că nu putem spune cu siguranţă când criza se va termina. Ea poate dura luni, chiar şi până la sfârşitul anului” persan, în martie 2021, a spus Rouhani.


Citește și : Ultimul bilanț AFP anunță aproape 48.000 de decese de coronavirus

Actuala stare de urgenţă este programată să rămână în vigoare până la 8 aprilie. Dar unitatea de criză asupra coronavirusului va decide duminică dacă reglementările stricte de distanţare socială trebuie prelungite după această dată, a subliniat Rouhani, potrivit biroului prezidenţial.

Diferite mijloace media au raportat că 70% din economia Iranului – deja grav lovită sub presiunea unor sancţiuni stricte americane în legătură cu programul nuclear al Teheranului – este paralizată din cauza crizei provocate de coronavirus.

Iranul a fost lovit în mod deosebit de pandemie. Potrivit datelor publicate joi de Ministerul Sănătăţii, numărul morţilor a crescut la 3.160, în contextul în care au fost înregistrate în total 50.000 de infecţii.

Mai mult de 4.000 dintre cei infectaţi sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Kianush Jahanpur.

Unitatea de criză a ordonat populaţiei să rămână acasă şi să evite toate contactele sociale cel puţin până la 8 aprilie. Până atunci, doar o treime din funcţionarii publici au voie să meargă la muncă.

Citește și : Noul lider al laburiștilor britanici va fi anunțat sâmbătă

Pentru a reduce riscul de infecţie, şcolile, universităţile, cinematografele, teatrele şi chiar parlamentul şi locurile sfinte au fost de asemenea închise.

De asemenea, toate magazinele, cu excepţia supermarketurilor şi farmaciilor, s-au închis. Chiar şi ziarele sunt publicate în prezent doar online.