DISTRIBUIȚI

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a acuzat vineri Statele Unite că sunt o „ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale şi globale” după acuzaţiile americane privind atacurile asupra a două petroliere în Marea Oman, relatează AFP, potrivit agerpres.

„În ultimii doi ani, guvernul american a avut o abordare agresivă şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa stabilităţii în regiune şi în lume, încălcând toate normele internaţionale”, a declarat Rouhani în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) care are loc la Bişkek, în Kîrgîzstan.


Citește și : Aproape jumătate dintre moldoveni consideră noul guvern condus de Maia Sandu legitim

Declaraţia sa survine la scurt timp după ce SUA au acuzat Iranul că este responsabil de atacurile asupra a două petroliere în Marea Oman. Acuzaţiile au fost respinse ca fiind „nefondate” de către Ministerul Afacerilor Externe iranian.

Două petroliere, unul norvegian, celălalt japonez, au fost vizate joi de atacuri de origine nedeterminată în Marea Oman. Potrivit agenţiei de presă iraniene Irna, aceste atacuri au avut loc la mai puţin de 30 de mile marine de coastele iraniene.

Regiunea este afectată de peste o lună de o escaladare a tensiunilor între Statele Unite şi Iran. Washingtonul, care continuă să înăsprească sancţiunile economice şi diplomatice împotriva Teheranului după ce s-a retras în urmă cu un an din acordul nuclear internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian, a intensificat brusc la începutul lunii mai desfăşurarea de trupe militare în Orientul Mijlociu, acuzând regimul iranian că pregăteşte atacuri „iminente” împotriva unor interese americane.

Citește și : Opoziția indoneziană cere ca victoria preşedintelui Joko Widodo în alegeri să fie anulată

Nu este clar deocamdată ce anume a provocat exploziile de joi de pe petrolierele Front Altair, norvegian, şi Kokuka Courageous, japonez, care au avariat navele şi au determinat echipajele să le abandoneze. Cei 44 de membri ai echipajului celor două vase au fost recuperaţi de nave iraniene. Exploziile au survenit la o lună de la un incident asemănător care a vizat mai multe nave în aceeaşi zonă.

Cotaţia barilului de petrol a crescut joi cu peste 4%, după atacuri. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi.