DISTRIBUIȚI

Rotaţiile contingentelor Misiunii ONU în Mali (Minusma), suspendate în urmă cu o lună, se vor relua luni cu un nou mecanism de aprobare, a declarat sâmbătă pentru AFP ministrul malian de externe, informaţie confirmată şi de misiunea ONU, transmite agerpres.

”Minusma şi-a confirmat acordul asupra noilor proceduri şi le-a comunicat tuturor ţărilor care contribuie cu trupe. Nu se vor face excepţii”, a declarat Abdoulaye Diop, ministrul malian de externe. ”Este prevăzut ca rotaţiile să înceapă încă din ziua de luni” a săptămânii care începe, a confirmat şi purtătorul de cuvânt al Minusma, Myriam Dessables.


Citeşte şi: Autorităţile din Muntenegru declară 3 zile de doliu naţional după atacul armat care a răpit 11 vieţi – Black News

Înainte, ”ei (contingentele) ne sesizau direct. Am pus capăt acestei practici. De acum înainte toate cererile vor trebui să fie transmise prin Minusma, care trebuie să le valideze şi să le transmită Ministerului de Externe prin notă verbală”, a precizat ministrul de externe din Mali.

Rotaţiile contingentelor militare şi de poliţie ale Minusma au fost suspendate pe 14 iulie pe durată nedeterminată, din cauza ”contextului de securitate naţională”.

Vineri, Germania a anunţat că-şi suspendă ”până la noi ordine” cea mai mare parte a operaţiunilor sale în Mali în cadrul misiunii ONU, denunţând refuzul de survol al autorităţilor din Mali pentru avioanele şi elicopterele germane, fiind astfel împiedicat transportul personalului militar german.

Citeşte şi: Scriitorul Salman Rushdie a fost ATACAT pe scenă în New York – Black News

”Germanii trebuie să se conformeze noilor proceduri. Ministrul lor al apărării s-a grăbit să anunţe suspendarea operaţiunilor. Aceasta nu ne impresionează”, a reacţionat ministrul de externe al statului Mali. ”Linia noastră este clară. Nu facem compromisuri asupra chestiunilor ce privesc suveranitatea şi securitatea naţională”, a adăugat acesta.

Statul Mali este condus de o juntă militară care a întors spatele Franţei şi celorlalţi parteneri occidentali, alegând în schimb apropierea de Rusia în încercarea de a opri avansul jihadiştilor care au câştigat teren în această ţară şi în altele vecine ei, precum Burkina Faso şi Niger.