DISTRIBUIȚI
AP

Guvernatorul republican al statului american Florida, Ron DeSantis, vrea să interzică predarea subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen la toate nivelurile şcolare, ceea ce ar însemna extinderea unei legi extrem de controversate care acum se aplică doar pentru învăţământul primar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Propunerea administraţiei sale, care nu are nevoie să primească aprobarea parlamentului din Florida, va fi supusă votului Consiliului Educaţiei din acest stat la 19 aprilie, fiind deja validată de autorităţile locale responsabile cu educaţia.


Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

Dacă iniţiativa va fi adoptată, predarea „intenţionată” a acestor subiecte va fi interzisă de la grădiniţă şi până la liceu.

Acest lucru ar extinde raza de aplicare a unei legi promulgate în 2022, supranumită ‘Don’t say gay’ (‘Să nu vorbim de gay’) de către detractorii săi. Puternic criticată de democraţi şi de activiştii pentru drepturile persoanele LGBT+, legea a provocat o polemică naţională.

Guvernatorul Ron DeSantis, noul lider puternic adept al unei linii conservatoare dure, este văzut ca un posibil pretendent la învestitura republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, chiar dacă el nu şi-a oficializat candidatura deocamdată.

Republicanul promovează o politică extrem de conservatoare, în special în materie de morală. El acordă o atenţie specială tematicilor şi cărţilor studiate în şcoli, despre care spune că îi îndoctrinează pe elevi.

Noua propunere a administraţiei sale a fost imediat denunţată de grupurile care apără drepturile persoanelor LGBT+.

„Acesta a fost scopul de la început: o cenzură generalizată şi interzicerea de cărţi, având ca ţintă persoanele LGBT+, pentru a-şi servi ambiţiile prezidenţiale”, şi-a exprimat indignarea pe Twitter asociaţia Equality Florida.

Şcolile, oglindă a unei Americi profund divizate, sunt scena unor dispute extrem de politice în legătura cu învăţământul despre rasism, chestiuni privind genul sau sexualitatea.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

Această propunere se înscrie în contextul unei ofensive conservatoare naţionale privind subiectele LGBT+.

La începutul lunii martie, Tennessee a devenit primul stat american care legiferează împotriva spectacolelor cu drag queens în locurile publice, invocând protecţia copiilor în faţa unor reprezentaţii considerate prea sexualizate.