DISTRIBUIȚI
teleSUR

Garda civilă spaniolă a anunţat că a destructurat un grup infracţional specializat în importul şi contrafacerea cocainei prin diluarea acesteia în ulei, a descoperit un laborator clandestin cu 500 de kilograme de droguri şi a arestat şapte persoane, informează luni agenţia EFE, potrivit agerpres.

Autorităţile spaniole au efectuat o razie într-o hală industrială din apropiere de Madrid, unde au confiscat 14 recipiente ce conţineau 500 de kilograme de cocaină diluată în 2.700 de litri de ulei, din care se puteau obţine circa 700 de kilograme de clorhidrat de cocaină.


Citește și: Cererea de extrădare a lui Julian Assange este dezbătută în UK

Şapte persoane au fost arestate şi alte trei sunt investigate, în total şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, de origine spaniolă, română şi columbiană, care operau în patru provincii spaniole. Nu este precizat numărul românilor din acest grup infracţional.

Investigaţia a fost iniţiată în luna mai, când a fost detectată o încărcătură de ulei vegetal industrial ce conţinea mai multe recipiente cu cocaină diluată.

Încărcătura pare să provină din Paraguay şi a fost importată de o companie cu sediul în Spania şi specializată în importul de uleiuri vegetale industriale, aceasta colaborând cu companii din sectorul producţiei de motoare.

Cocaina diluată în ulei a ajuns în Spania pe cale maritimă cu diferite containere amestecate printre altele care nu conţineau droguri.

Citește și: 16 militari turci au fost uciși în Libia

Grupul infracţional a amenajat în apropiere de Madrid o locaţie unde prelucrau drogurile cu diferite maşini artizanale şi erau stocate acolo peste 14 tone de produse folosite în acest proces, respectiv sodă caustică, acetonă, calciu şi acid sulfuric, fără nicio măsură de securitate şi control.

Cele şapte persoane arestate desfăşurau efectiv diferitele operaţiuni în procesul de producţie şi distribuţie a drogurilor, iar celelalte trei investigate le asigurau acoperirea legală, cum ar fi formalizarea chiriilor.