DISTRIBUIȚI
Marketing Romania

Romanian IT, o comunitate globală a românilor care lucrează în industria noilor tehnologii, a lansat la Paris aplicaţia mobilă CelebRo – „o istorie de buzunar prin Parisul românilor”. Aplicaţia dezvoltată de Romanian IT pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii şi trasee care marchează prezenţele româneşti emblematice din capitala franceză, se afirmă într-un comunicat remis Agerpres, marţi, de ICR Paris.

Aplicaţia este disponibilă pe telefoanele mobile echipate cu sisteme de operare Android, iar în curând va fi lansată şi o versiune a ei pentru sistemul de operare iOS, ce se adresează utilizatorilor care deţin telefoane Apple.


Citește și : Hawaii: Lava vulcanului Kilauea amenință o uzină geotermală de pe Insula Mare

Incluzând peste 100 de spaţii repertorizate, aplicaţia este destinată geolocalizării patrimoniului cultural românesc, prea puţin cunoscut, din capitala Franţei, cât şi prezentării personalităţilor române care au marcat viaţa culturală pariziană şi au îmbogăţit cele două culturi – româna şi franceză.

Evenimentul de lansare s-a desfăşurat joi, 17 mai, la Ambasada României în Republica Franceză, în prezenţa Ambasadorului României în Franţa, Luca Niculescu, a corpului diplomatic, a echipei ICR Paris, a comisarului francez pentru Sezonul Franţa-România, Jean-Jacques Garnier, precum şi a unor personalităţi din diaspora, precum Basarab Nicolescu, Gabriel-Badea Păun, Mirella Patureau.

Publicului prezent i-au fost prezentate câteva locuri pariziene propuse de aplicaţie de către invitaţii speciali ai serii: Doina Lemny, muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou şi responsabila Atelierului Brâncuşi, care a vorbit despre prezenţa la Paris şi creaţia marelui sculptor; Michel Carassou, preşedintele Asociaţiei Benjamin Fondane, a prezentat destinul tragic al poetului şi filosofului român şi francez B. Fundoianu; Anca Munteanu a dezvăluit locurile pariziene marcate de prezenţa prinţesei Martha Bibescu, o figură cheie a literaturii şi diplomaţiei interbelice. Marie-Helene Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu, şi Francis Berthelot d’Azay, nepot al generalului Henri Matias Berthelot, au evocat prezenţa şi felul în care sunt marcaţi de iluştrii lor predecesori.

Jean-Yves Conrad, autorul cărţii „Roumanie, capitale…Paris” şi colaborator al proiectului, nu a putut fi prezent, dar a transmis de la distanţă susţinerea sa faţă de această acţiune.

Aplicaţia CelebRo este iniţiată de Maria Smaranda. La realizarea ei a lucrat cu pasiune şi în total benevolat, mai mult de un an, o echipă formată de şapte persoane din Paris, Cluj-Napoca şi Bucureşti, membri ai comunităţii Romanian IT.

Citește și : Egipt: Armata şi-a intensificat demolările de locuinţe în regiunea Sinai (HRW)

La lansarea de la Paris a aplicaţiei a fost prezenta întreaga echipă care a lucrat la acest proiect, majoritatea sosind din România. A fost, de asemenea, pentru prima dată când membrii echipei s-au întâlnit între ei, faţă în faţă, întrucât au lucrat timp de peste un an, de la distanţă, pentru realizarea aplicaţiei.