DISTRIBUIȚI

Comitetul de monitorizare a cooperării transfrontaliere între România şi Bulgaria a evaluat progresele înregistrate de acest program în 2018, a anunţat miercuri Ministerul bulgar al Dezvoltării Regionale, potrivit agerpres.

BTA precizează că reuniunea comitetului a fost prezidată de Deniţa Nikolova, ministru pentru dezvoltare regională, care a apreciat ritmul implementării, vizibilitatea ridicată a programului în rândul beneficiarilor şi proiectele implementate în interesul populaţiei din regiunile vizate. Anul 2019 este considerat crucial pentru evaluarea progreselor şi pentru conturarea viziunii pentru următoarea perioadă 2021-20127.


Programul INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020 dispune de un buget total de 258,8 milioane de euro pentru investiţii în proiecte de dezvoltare a regiunilor bulgare Vidin, Vraţa, Montana, Pleven, Veliko Târnovo, Ruse, Silistra şi Dobricn şi a judeţelor Constanţa, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Mehedinţi.

Până acum, în cadrul programului au fost încheiate 164 de contracte, în valoare totală de peste 254 de milioane de euro. Dintre acestea, 58 de proiecte au fost deja implementate.

Un grup de lucru comun pentru planificarea strategică şi programarea exerciţiului 2021-2027 al cooperării româno-bulgare s-a întrunit pentru prima dată în vederea aprobării calendarului procesului de programare şi a Notei de concept a programului.

Implementarea unor proiecte integrate este considerată o modalitate de a depăşi dezechilibrele între regiuni, arată BTA. Programul va susţine activităţi care contribuie direct la realizarea obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.