DISTRIBUIȚI
coe.int

România se află printre mai multe ţări europene care au regresat în lupta anticorupţie, conform Raportului anual publicat joi de către Grupul Statelor Anti Corupţie (GRECO) al Consiliului Europei, potrivit news.ro .

Conform raportului, în România, dar şi în ţări precum Grecia şi Polonia, au fost introduse iniţiative legislative care au atenuat efectele măsurilor anticorupţie şi au creat condiţiile nerespectării standardelor anticorupţie impuse de Consiliul Europei.


Citește și : Scoția : SCCRC va examina condamnarea lui Abdelbaset al Megrahi pentru atentatul de la Lockerbie

De asemenea, România este prezentă pe lista ţărilor în care a fost declanşată procedura de neconformare privind prevenirea corupţiei alături de Belgia, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Spania, Turcia şi Ungaria.

În plus, GRECO a fost nevoit să declanşeze o procedură în premieră de a evalua ad-hoc în circumstane excepţionale România şi Polonia.

“2017 a fost un an negru pentru anti-corupţie. Progresul împotriva corupţiei nu poate fi luat de-a gata. El implică să fii în alertă, pentru că mereu există riscul regresului”, a afirmat preşedintele GRECO, Marin Mrcela, în raport.

Raportul susţine că statele membre UE nu au progresat semnificativ în implementarea măsurilor anti-corupţie recomandate de GRECO.

Citește și : Republica Cehă : Paisprezece răniți în coliziunea frontală între două trenuri regionale

În ceea ce priveşte parlamentarii, doar una din patru recomandări a fost implementată până la sfârşitul anului. Situaţia este una mai bună în cazul judecătorilor, unde au fost implementate aproape jumătate dintre măsuri (42%) iar în cazul procurorilor, 54% dintre măsuri au fost aplicate.

Raportul subliniază, de asemenea, importanţa rolului jucat de jurnalişti în lupta împotriva corupţiei. Este adus, astfel, un omagiu lui Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă malteză de investigaţii care a fost asasinată în octombrie 2017.