DISTRIBUIȚI

Departamentul de Stat american a publicat miercuri raportul anual privind situaţia drepturilor omului în lume. Referitor la România, documentul consemnează că printre problemele semnificative în 2019 s-au numărat violenţele poliţiei împotriva romilor, corupţia endemică a oficialităţilor, tolerarea de către autorităţile judiciare a violenţei împotriva femeilor şi fetelor, precum şi abuzurile împotriva persoanelor instituţionalizate cu dizabilităţi, transmite agerpres.

Raportul disponibil la adresa de internet https://www.state.gov/reports/2019-country-reports-on-human-rights-practices/ acoperă drepturile civile, politice şi de muncă recunoscute internaţional, conform Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi altor acorduri internaţionale. Departamentul de Stat întocmeşte rapoarte privind toate ţările care beneficiază de asistenţă americană şi toate statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Rapoartele sunt înaintate Congresului SUA, în conformitate cu Legea Asistenţei pentru Străinătate din 1961 şi cu Legea Comerţului din 1974.


În comentariile făcute la prezentarea raportului, secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat că departamentul pe care îl conduce şi diplomaţii americani ‘stabilesc permanent regula de aur’ în privinţa drepturilor omului, iar anul acesta nu face excepţie. El a dat câteva exemple referitoare la China, Iran, Venezuela şi Cuba.

Partidul Comunist Chinez (PCC) utilizează supravegherea cu ajutorul tehnologiei avansate pentru a monitoriza disidenţii potenţiali şi închide în lagăre minorităţile religioase, a arătat Pompeo, repetând aprecierea că istoricul PCC în Xianjing este ‘ruşinea secolului’. Jurnaliştii care încearcă să dezvăluie problemele sunt intimidaţi, iar chinezilor care vor un viitor mai bun li se răspunde cu violenţe.

Citeşte şi: SUA nu mai lasă picior de european să-i calce pragul

În Venezuela, regimul condus de Nicolas Maduro comite zilnic abuzuri; în Cuba, se folosesc acuzaţii false pentru intimidarea arbitrară a cetăţenilor vinovaţi doar de criticarea politicilor care au dus la înapoierea ţării timp de 61 de ani, a mai acuzat secretarul de stat.

‘Ne rugăm să vină o zi când cubanezii, venezuelenii, chinezii, iranienii şi toate popoarele vor putea vorbi şi se vor putea aduna liber, fără a se teme de propriile guverne’, a mai spus Pompeo.