DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană coordonează trimiterea unei echipe medicale în Slovacia pentru a sprijini tratamentul intensiv al pacienţilor care suferă de COVID-19, în urma unei solicitări adresate prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE. România a oferit deja o echipă de cinci medici şi nouă asistenţi medicali, specializaţi în terapie intensivă, a anunţat marţi Comisia Europeană, potrivit agerpres.

În plus, UE mobilizează echipamente individuale de protecţie suplimentare, constând în 600.000 de măşti de protecţie FFP2 şi 650.000 de perechi de mănuşi, pentru a le trimite în Serbia din rezerva medicală rescEU găzduită în Grecia.


Vezi şi: NASA publică filmarea cu coborârea lui Perseverance pe Marte

„Aş dori să mulţumesc României pentru trimiterea unei echipe medicale care să sprijine tratamentul pacienţilor cu COVID la Bratislava, acţionând în spiritul solidarităţii la nivelul UE. De asemenea, măştile şi mănuşile de protecţie trimise în Serbia din rezerva rescEU vor contribui la protejarea personalului medical care luptă împotriva COVID-19 în această ţară”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Statele membre ale Uniunii Europene pot, de asemenea, să solicite finanţare pentru a sprijini transferul pacienţilor şi transportul personalului medical şi al echipelor medicale prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă.

De la începutul pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană a ajutat 13 state membre şi ţări participante prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă şi prin rescEU.

Citeşte şi: Soţia lui ‘El Chapo’ a fost arestată pentru trafic de droguri

Şeful diplomaţiei slovace Ivan Korcok a mulţumit României pentru răspunsul rapid la solicitarea Bratislavei. ”Împreună cu prietenii şi cu sprijinul lor, vom depăşi pandemia”, a scris luni Korcok pe Twitter.

Săptămâna trecută, guvernul slovac a aprobat o cerere a Ministerului Sănătăţii pentru activarea Mecanismului de protecţie civilă al UE. Între timp, Polonia şi Austria s-au angajat să ajute Slovacia.