DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul de interne italian Matteo Salvini a somat duminică organizaţiile neguvernamentale internaţionale să se ţină la distanţă de operaţiunile de sprijinire a migranţilor în Mediterana şi să lase paza de coastă libiană să-şi îndeplinească această misiune, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Lăsaţi autorităţile libiene să-şi facă munca de salvare, recuperare şi repatriere a migranţilor spre ţărilor lor, aşa au făcut de câtva timp, fără ca navele ONG-urilor avide să le deranjeze sau să provoace tulburări”, a declarat ministrul de interne.


Citeşte şi: TOŢI poliţiştii dintr-un oraş mexican au fost arestaţi

„Porturile italiene sunt şi vor fi închise celor care îi ajută pe traficanţii de fiinţe umane”, a adăugat el.

În cursul serii, Salvini a intervenit din nou pentru a mulţumi autorităţilor libiene că au primit în mare şi au readus în Libia peste 820 de migranţi duminică.

Ministrul de interne italian, totodată vicepremier şi şef al Ligii, o formaţiune de extrema dreaptă, a exprimat pe Twitter „mulţumirile sale călduroase autorităţilor şi pazei de coastă libiene”.

„Astăzi, ele au salvat şi au readus în Libia 820 de migranţi, făcând inutilă ‘munca’ traficanţilor şi evitând intervenţii eronate ale navelor organizaţiilor neguvernamentale”, a scris Salvini.

Mai devreme, ONG spaniol Proactiva Open Arms a afirmat că Italia refuzase să-i ajute nava pentru a salva 1.000 de migranţi în largul Libiei, Roma afirmând că – potrivit ei – că paza de coastă libiană se va ocupa de asta.

Autorităţile italiene „ne-au spus că în acest moment nu au nevoie de noi. Ele au afirmat că operaţiunea de salvare este coordonată de paza de coastă libiană”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a organizaţiei, Laura Lanuza.

Potrivit acesteia, organizaţia sa primise în cursul ultimelor ore „şapte sau opt” apeluri de ajutor venind de la nave care transportau migranţi şi care se aflau în largul Libiei. „Dacă adăugăm toate apelurile primite, totalul este de circa 1.000 de persoane” care ar avea nevoie de ajutor, a adăugat ea.

Când nava Open Arms, care se afla la 60 de mile marine (110 km) de acolo, a contactat centrul operaţional al pazei de coastă din Roma care coordonează intervenţiile, acesta din urmă – potrivit ei – i-a respins serviciile. Or, „dacă coordonarea intervenţiilor revine pazei de coastă libiene, toate aceste persoane vor fi retrimise imediat în Libia”, a denunţat ea.

Nu se ştia până duminică seara dacă migranţii readuşi în Libia de paza de coastă libiană – potrivit lui Salvini – erau cei care fuseseră menţionaţi de ONG spaniolă.

Lanuza a denunţat acţiunile efectuate de Italia pentru a îndepărta ONG, amintind că justiţia italiană a pus sub sechestru în martie nava Open Arms, acuzând-o că favorizează imigraţia ilegală, anulând confiscarea la jumătatea lunii aprilie.

Citeşte şi: Cutremur puternic în sudul Greciei

Primarul Barcelonei, Ada Colau, şi-a exprimat indignarea în cursul zilei pe Twitter, subliniind că oraşul său este propus ca „refugiu sigur”. „Peste 1.000 de persoane sunt în prezent în derivă la bordul a şapte nave şi Italia are intenţia să le lase în mâinile Libiei, unde oamenii sunt torturaţi, violaţi, reduşi la sclavie”, s-a revoltat ea.

Ea a invitat guvernul spaniol să intervină „pentru a salva vieţi” şi a subliniat că migranţii sub bineveniţi la Barcelona.

În ultimele zile, guvernul italian a ameninţat că va pune sub sechestru două nave ale ONG germane, Lifeline, cu 230 de migranţi la bord, şi Seefuchs, dacă acestea vor acosta într-un port italian.

Problema primirii migranţilor a fost discutată duminică la Bruxelles într-un minisummit destinat să aplaneze tensiunile existente în UE faţă de provocarea reprezentantă de fluxurile de migranţi.